Отворена изложба фотографија из Програмског архива РТС-а "Први кораци"

Поводом обележавања 60 година Телевизије у Србији, у Галерији РТС-а отворена је изложба фотографија из Програмског архива "Први кораци" и костима из Фундуса наше куће. Изложба траје до 1. септембра.

Фотографије приказују период од првог емитовања телевизијског програма 23. августа 1958. године до краја Експерименталног периода 1966. Издвојене су из богате ризнице која садржи више од 15.000 сати програма, око пола милиона фотографија и слајдова и четири милиона страница текстова.

Прва на изложби била је и прва слика на екрану 23. августа 1958. године. Стигла је из студија на Сајму до гледалаца, углавном на улицама.

У домовима је телевизор тада био права реткост, јер је коштао око 20 просечних плата.

Јелисавета Лела Павловић, први руководилац документације ТВ Београд, каже да је телевизија сведок догађаја, а Архив чувар тог сведочења.

"Ми имамо све записе, од Аљаске, од Арктика до Антарктика, од морских дубина до небеских висина, од ратишта до брчкања на плажама", наводи Павловићева.

Спикерка Олга Нађ прочитала је прву најаву. "Сервисна станица" означила је почетак једне велике ТВ љубави – гледалаца према серијама.

Костими су одабрани између 60.000 – из серија, драма, емисија у продукцији наше куће.

Подсећају на приче и јунаке које су гледаоци волели, и оне које ће тек упознати.

Костимограф Борис Чакширан указао је на костим из серије "Корени", која ће се тек од јесени приказивати у десет епизода.

"То је нешто најстарије у епохи, у времену што сам радио за РТС-у", каже Чакширан.

На изложби су и костими у којима су наступали представници Србије на Песми Евровизије.

Садржаји културе, забаве, велики светски догађаји стизали су на мале екране, спортски су упамћени и по легендарним коментарима. Каменко Катић је, саопштавајући временску прогнозу, постао звезда. У ред популарних улазили су спикери-водитељи.

Љиљана Марковић, спикерка и водитељка, сећа се да је њена прва најава била преподневна.

"Отприлике је овако било: наше камере се налазе на Хиподрому код Цареве ћуприје и за који минут почеће директан пренос", прича Марковићева.

Вршњаци Телевизије расли су уз Мићу и Аћима. Следиле су друге антологијске емисије Дечјег програма.

Квиз је увек владао врхом листе гледаних. На изложби је приказано како је сниман први "Да или не". Награде су биле милион динара, машина за прање веша, летовање.

На изложби се налази и сто за којим је почела историја Дневника, пре шест деценија, 23. августа у 20 часова.

Први водитељ био је Мића Орловић. Сада, на изложби, у време селфи културе и паметних телефона, биће то једно од најсликанијих места.

Идући у корак с новим технологијама, Радио-телевизија Србије стигла је до читаве планете.

Изложбу су припремили Момирка Илић, Зоран Табаковић, Сузана Глигоријевић, Милутин Глигоријевић, Горан Раичковић, Радица Смиљковић и Ана Марија Симоновић.

број коментара 0 Пошаљи коментар