Овако је почело

"Добар дан, драги гледаоци. Телевизијски студио Београд почиње свој експериментални програм. Данас гледате нашу прву емисију. За време Београдског сајма имаћете прилике да редовно пратите емисије нашег пробног програма. Програм ћемо емитовати од 20 часова до 23 часа". Тим речима је почело, 23. августа 1958. године, емитовање телевизијског програма у Србији.

После емитовања теста, 23. августа 1958. године, у 8.50 часова на екрану се појавила слика Мештровићевог "Победника" са натписом "Телевизија Београд-експериментални програм", праћена познатом музичко-вокалном фразом песме "Београде".

Отварање Телевизије Београд најавила је спикерка Радио Београда Оливера Живковић, а потом је Олга Нађ најавила емисије које ће се емитовати у оквиру преподневног и послеподневног програма.

"Добар дан, драги гледаоци. Телевизијски студио Београд почиње свој експериментални програм. Данас гледате нашу прву емисију. За време Београдског сајма имаћете прилике да редовно пратите емисије нашег пробног програма. Програм ћемо емитовати од 20 часова до 23 часа. Редовни програм телевизијског студија почеће 1. октобра", тако је Олга Нађ најавила програм Телевизије Београд за 23. дан августа 1958. године.

Тако је почело.  

Телевизија Београд се по први пут обратила свом, у почетку малобројном гледалишту.

Цена телевизора је тада износила и до 20 просечних плата, те су само привилеговани имали срећу да у својим становима имају ТВ пријемнике, а телевизори су били постављени на најпрометнијим местима у градовима Србије.

Тог дана је на "задатку" било око 150 људи, једна репортажна кола са три камере и четири филмске камере од којих ниједна није била тонска.

"Вечерње Новости" 23. августа поподне пишу:"Захваљујући ТВ програму само испред излога "Туристекспреса" данас је свечаном отварању Сајма присуствовало око 200 теразијских пролазника".

Београђани су на улицама гледали први радни дан Телевизије у Србији.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 27. авг 2013, 10:22) - Воки [нерегистровани]

ћирилица

Наравно, када се брани ћирилица онда то може да се тумачи као говор мржње.Погледајте излоге књижара - 90% књига домаћих и страних аутора је штампано latinicom.
Када је почела да ради, Телевизија Београд је била југословенска телевизија и било је оправдано да користи латиницу. Сада у програму форсирајте ћирилицу!

(субота, 24. авг 2013, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

Srecno !!!

SRECAN RODJENDAN !!!

(петак, 23. авг 2013, 11:41) - anonymous [нерегистровани]

Srecan Rodjendan

Srecana 55.godisnjica od pocetka rada.

(недеља, 01. јан 2012, 08:52) - Миодраг Манојловић [нерегистровани]

Само тако наставите!

Данас само јавни сервиси у региону имају програм који поштује културне, моралне и цивилизацијске норме. Барем већина од њих. О објективности се већ може разговарати.
А о поштованју поменутих норми код неких великих приватних телевизија је беспредметно говорити!
Деси им се да појам човјека спусте на ниво чистог зла, па да изгледа да је истом смисао постојања физичка и вербална агресија.
На срећу постоји РТС. По мом убјеђењу ваша кућа предњачи у поштованју највиших телевизијских стандарда у региону, а могуће и шире. Велики поздрав из Сарајева.

(среда, 15. јун 2011, 15:52) - Mareko [нерегистровани]

Slika sama govori

Sami ste sve rekli - Špica- Studio Beograd! Vratite latinicu...

(среда, 13. апр 2011, 07:32) - anonymous [нерегистровани]

Steta je samo

sto je danas cenzura takova, da ponekad vesti izgledaju nailonske. Mozda modernije receno, silikonske.

(среда, 13. апр 2011, 01:12) - maiplitmeft [нерегистровани]

Врло поучан

врло занимљиво, хвала

(четвртак, 18. јун 2009, 06:25) - anonymous [нерегистровани]

Arhivska gradja

Srecan Jubilej i mnogo godina uspjesnog rada.
pozdrav iz Ottawe-Kanada


Postovani!

Molio bih Vas za Kontakt adresu osobe koja radi u arhivi Televizije Srbije,jer sam zainteresovan za odredjeni arhivski materijal .Takodje su mi potrebne informacije da li vrsite prebacivanje arhivskog materijala na DVD i za cijene usluga.
Sa postovanjem

(уторак, 02. дец 2008, 22:20) - Vesna [нерегистровани]

Cestitka

Postovani, zelim da Vam cestitam jubilej. Sve pohvale. U vezi s tim, emisija 'i juce i sutra' je odlicna.
Zelim Vam uspesan nastavak rada.

Pozdrav,
Vesna

(уторак, 25. нов 2008, 19:04) - anonymous [нерегистровани]

Srdacne cestitker

50 godina rada je veliki uspeh. Cestitam Vam od srca DS