Legende - Vlatko Stefanovski

Vlatko Stefanovski rođen je 1957. godine u Prilepu. Počeo je da svira gitaru sa 13 godina. U svojim kasnim tinejdžerskim godinama osnovao je grupu „Leb i sol“, koja je postala jedno od najvažnijih imena u muzičkoj sceni Jugoslavije. Objavili su 14 albuma i postali regionalno popularni, ali i van granica nekadašnje države.

Od sredine devedesetih, Stefanovski pravi zavidnu solo karijeru. Snimao je autorske albume, ali i sarađivao sa Miroslavom Tadićem na više albuma i ti albumi su bacili novo svetlo na akustičnu gitaru Vlatka Stefanovskog, njegov rad, i njegova dalja traganja u makedonskoj tradicionalnoj muzici. U poslednjih nekoliko godina svirao je i snimao po celom svetu sa mnogim vrhunskim umetnicima kao što su Tomi Emanuel, Stohelo Rozenberg, Džiboni, Jan Akerman i Teodosi Spasov, Stefan Milenković, Kudsi Erguner, Bojan Zulfikarpašić, Manu Kače, Toni Levin... Vlatko je nastupao kao solista sa brojnim džez i simfonijskim orkestrima širom sveta.

Poznat je po svojoj jedinstvenoj gitarskoj tehnici i specifičnom tonu. Sa svojim „Vlatko Stefanovski Triom" nastupao je širom sveta i svugde dobijao ovacije za vrhunsko muziciranje.