Čitaj mi!

Legende - Vasil Hadžimanov

Vasil Hadžimanov je kompozitor i pijanista džez i etno muzike. Potiče iz veoma nadarene muzičke porodice - otac Zafir Hadžimanov, majka Senka Veletanlić, kao i tetka Bisera Veletanlić, legende su jugoslovenske muzike. S klasičnim muzičkim obrazovanjem počinje kao dete, školovao se i na čuvenom „Berkli“ koledžu u Bostonu i to kao stipendista, gde je i diplomirao na odseku za klavir 1995. godine.

Tokom boravka u Americi nastupao je sa grupom „Sveti", a sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom je išao na turneju po SAD. U Njujorku je sarađivao sa poznatim muzičarima poput Dejvida Gilmora i Kris Čika. U isto vreme je radio u „Tomandandy" studiju.

Po povratku u Srbiju 1996. godine osnovao je „Vasil Hadžimanov bend". Otada započinje njegov rad na fuziji etno-muzičke baštine Balkana i zapadnih muzičkih podžanrova (džez, fank...). Godine 2001. izašao je prvi album „Vasil Hadžimanov benda" pod nazivom „11 razloga za ..." u izdanju PGP RTS-a, a koji je 2003. na „Beoviziji" proglašen za najbolji debi album.

Drugi album „Kafanki" iz 2003, takođe u izdanju PGP RTS-a, iste godine je na festivalu „Sunčane skale" nagrađen kao najbolji album instrumentalne muzike.

Usledili su: „3" (2007), „Života mi" (2009), „Can you dig it?" (2013), „Vasil Hadžimanov Band Featuring David Binney - Alive", (2016), „Lines in sand", (2018).

Inače, Vasil Hadžimanov sarađuje i sa drugim bendovima: „„Darkwood Dub", „Bace Quartet", „Trio Sveti"... Bavi se i komponovanjem muzike za filmove i TV serije, od kojih su najpoznatiji „Kad porastem biću kengur", „Košarkaši" i „Otvorena vrata".