Čitaj mi!

Dunja Trutin „Topologija grupe", Galerija FLU

Gost: Dunja Trutin

Ambijentalna instalacija „Topologija grupe" izvedena je u okviru doktorskog umetničkog projekta „Volumen interakcije; figurativno oblikovanje kao vid mapiranja socijalnih odnosa ‒ instalacija u prostoru" koji umetnica Dunja Trutin, pod mentorstvom profesora i dekana Radoša Antonijevića, brani na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu.

Postavke čine dve celine: „Volumen interakcije", skulpturalna instalacija u prostoru, i video-instalacija „Sagovornici". Ovom izložbom umetnica razmatra interaktivne odnose kao fundament ljudskog društva, koji određuje sve ostale procese. Taj složeni konceptualni pristup kombinovan je, s druge strane, u izvođačkom smislu, sa elementarnom skulptorskom praksom izrade oblika neposrednim gledanjem i direktnim radom u materijalu.

„Sećamo se pojedinih razgovora ili njihovih fragmenata. Pamtimo mesta na kojima smo s grupom prijatelja provodili vreme ili se nakratko sreli s poznanikom koga dugo nismo videli. Neke od razgovora zapamtili smo od reči do reči, dok su drugi gotovo potpuno iščezli iz naše svesti ostavljajući za sobom samo utisak. Svaka od tih situacija stvorila bi na trenutak jedan isečak prostora, definisan položajima i gestovima sagovornika, ispresecan pogledima i prožet govorom. Sa završetkom razgovora nestao bi i prostor. Ali šta ako ove isečke zabeležimo i sačuvamo? Svi ti nekadašnji prostori, apstrahovani u znake i naslagani u simbolične strukture, složene i večito promenljive, postaju tako deo jednog topološkog prostora", navela je umetnica u tekstu u katalogu izložbe.

Figure, predstavljene u Galeriji FLU, nešto veće od prirodne veličine, izrađene su od sunđera, postupkom odsecanja komada, veoma sličnom klesanju kamena. Potezi noža su vidljivi, što doprinosi ekspresivnosti likova i njihovoj karakterizaciji. Ovakvim odnosom umetnica je otvorila prostor za razmatranje procesa stvaranja i funkcije figuralne skulpture danas. „Kada zakoračimo u skup vajanih figura, zašli smo u jednu opredmećenu mentalnu šemu. Naše kretanje postaje deo mreže odnosa. Posmatranjem iznutra u prilici smo da se približimo i sagledamo individualnost svakog člana, ali istovremeno gubimo iz vida celinu. Ona će se ponovo uspostaviti tek kada 'pročitamo' koordinate sistema u kojem se nalazimo - kada formiramo sopstvene mentalne šeme i u njima nađemo mesto za sve stare i nove isečke razgovora, poglede, izgovorene reči i susretima oblikovane prostore", navela je Dunja Trutin.

(Izvor: SEEcult.org).

Gost u emisiji biće Dunja Trutin.

Urednik i voditelj Znakova: Sava Ristović

broj komentara 0 pošalji komentar