Čitaj mi!

Sretenje - praznik državnosti

Radomir Popović i Uroš Milivojević

Sretenje u hrišćanskoj tradiciji slavi uspomenu na dan prvog susreta Boga i čoveka. Bogorodica je tada, četrdeset dana po Hristovom rođenju, božanskog sina uvela u jerusalimski Hram da ga, shodno zakonu, posveti Bogu.

U srpskoj prošlosti Sretenje je dan kada se narod u modernom dobu prvi put susreo sa svojom slobodom. Ovaj dan slavi početak i završetak „Srpske revolucije". Na Sretenje 1804. vožd Karađorđe je u Orašcu podigao Prvi srpski ustanak. Istoga dana 1835. knez Miloš je u Kragujevcu doneo prvi srpski Ustav kojim se simbolično zaokružuje proces oblikovanja moderne srpske državnosti.

U tih trideset godina između dva Sretenja osvojena je sloboda i udareni su temelji moderne srpske nacije. Ličnosti Vožda i Kneza svedoci su, akteri, junaci i čuvari tog procesa. Karađorđe je kako pesnik kaže udahnuo „život srpskoj duši". Miloš je uzbudio slobodarsku maštu Srba kao niko do tad i predstavio se kao „najveći politički um" srpskog 19. veka.

Danas, dva veka kasnije, kada Sretenje slavimo kao Dan ustava i državnosti a Srbija se nalazi pred novim izazovima prirodno je pogledati u prošlost, potražiti odgovore i pouke za buduće doba. O tome, teškom i svetlom periodu stvaranja moderne srpske državnosti danas za Rečeno i prećutano govore Radomir Popović, naučni savetnik iz Istorijskog instituta i Uroš Milivojević, kustos Vojnog muzeja.

Urednik i voditelj emisije je Radovan Pantović.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 17. feb 2023, 15:44) - anonymous [neregistrovani]

Млади

Дајте више шансу овим младим историчарима, показали су да на прави начин разумеју и преносе дух оног времена.. Доста нам је више Стојановићке и Самарџића, Ковића и Љушића.. и њихових свађа.

(petak, 17. feb 2023, 00:55) - anonymous [neregistrovani]

Čas istorije

Imamo tako bogatu i časnu istoriju a ne umrmo ni da je cenimo ni da je svetu predstavimo na pravi način !!? Sramotno i tužno. Dajte što više ovakvih emisija.