Čitaj mi!

Dnevni magazin kulture

Dnevni kulturno-informativni magazin

Ovo je godina jubileja Istorijskog arhiva Šumadije u Kragujevcu. Od skromnih početaka pre 70 godina, postao je ustanova kulture od regionalnog značaja. Njegovi fondovi i zbirke predstavljaju dragoceni izvor za proučavanje novovekovne srpske istorije. Arhiv je ustanova kulture čije su osnovne delatnosti ‒ prikupljanje, obrada, sređivanje i zaštita arhivske građe nastale na području Šumadijskog okruga, kao i njeno publikovanje, a ima važnu ulogu i u ustupanju materijala u naučne svrhe.

U toku je obeležavanje još jednog jubileja - 65 godina Univerziteta umetnosti u Beogradu. Tim povodom je organizovano niz svečanosti i umetničkih programa ‒ od koncerata, izložbi, tribina, do svečane akademije na kojoj će, tradiocionalno, biti proglašeni najbolji sa četiri fakulteta umetnosti. Koncept jubileja i programe pojedinačno predstaviće prof. dr um. Branko Raković, prorektor Univerziteta umetnosti, koji će biti gost u današnjoj emisiji.

Za današnje izdanje Kulturnih krugova govoriće i laureat ULUS-ove nagrade za životno delo za 2021. godinu Goran Đorđević, umetnik koji živi i radi u Beogradu. Ovogodišnji žiri je posebno vrednovao celokupan Đorđevićev opus jer on u svom kontinuiranom radu preispituje sam status umetničkog rada, te mesto umetnika u društvenim, političkim i istorijskim okvirima.

Pored Francuske, Estonije, Kazahstana, Izraela i Gruzije, internacionalni festival „Eho Ljubimovke" prvi put je održan i u Beogradu. Program je obuhvatio javna čitanja šest drama, do sada kod nas neprevođenih pisaca sa ruskog govornog područja, radionice, performanse i predavanja. A ruske autorke i autori su ga shvatili i kao važan korak u komunikaciji između ruskih i srpskih umetnika.

U emisiji će biti predstavljena i upravo objavljena knjiga Darka Tuševljakovića „Hangar za snove". Autor, koji je dobitnik Evropske nagrade za književnost, u najnovijoj zbirci se predstavlja kroz rubni oblik savremene prozne produkcije - pričama najkraćeg mogućeg oblika.

Emisiju uređuje i vodi: Ljubica Krminac

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kulturni krugovi Kulturni krugovi

Autor:
Grupa autora

Centralna kulturno-umetnička emisija Radio Beograda 2. Kako bi što uspešnije povezivali informativnu i analitičku komponentu govora o kulturi u jedinstvenu celinu i redovno pratili ritam kulturnih zbivanja, Krugovi imaju magazinski karakter. [ detaljnije ]