Čitaj mi!

Psalmi Lili Bulanže

Među 20-ak kompozicija koje su ostale u legatu francuske autorke Lili Bulanže ističe se nekoliko solo-pesama, lirskih scena, klavirskih komada i tri psalma za različite ansamble. U emisiji Visine možete slušati dva. Urednica je Gorica Pilipović.

Prvo će to biti najčuveniji - Psalam 130. pod naslovom Iz dubine vičem Tebi, Gospode, a zatim 129 - Mnogo mi dosađivaše. Duhovna muzika je za Lili imala poseban značaj. Naime, 1899. njen voljeni otac umire maltene dok je s njom razgovarao. Ovaj traumatični događaj utisnuo se u Lilinu dušu. Život porodice Bulanže dramatično se promenio, a vrata očeve sobe su bila zaključana pet godina. Mnoga od Lilinih najboljih dela ispunjena su tugom. Nađa Bulanže je čak smatrala da celokupan Lilin talenat potiče od njenog prvog saznanja bola. „Kad nam je umro otac", govorila je Nađa, „Lili je imala samo šest godina. I sa šest godina ona je znala šta je to smrt - to je kad nastavite da živite posle onoga kojeg volite."

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Visine Visine

Autor:
Bojana Žižić, Ivana Komadina, Gorica Pilipović, Maja Čolović Vasić, Zorica Premate i Ana Ćirica

Na kraju programa, u VISINAMA predstavljamo  meditativne  i duhovne kompozicije autora svih konfesija i epoha. [ detaljnije ]