Čitaj mi!

Revolucija i cvet

Nina Mihaljinac, Joana Knežević

Tradicionalna i najstarija izložba koja se odvija u širem geografskom od same Srbije od 1928. godine - 85. Jesenja izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) pod nazivom FLAMINGOV CVET ILI ANTURIJUM predstavljena je u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu broj 1 u Beogradu.

Ovogodišnju postavku je koncipirao i kurirao kustoski tim koji čine Nina Mihaljinac, Petar Cigić i Milan Đorđević, sa učešćem velikog broja umetnika.

„Inspirisana istorijom ličnosti Cvijete Zuzorić i zgrade paviljona na Kalemegdanu koji nosi njeno ime, 85. Jesenja izložba posvećena je borbi za pravedno društvo, umetnost i prostore za stvaralaštvo i zajednički rad. Iako je Udruženje izuzetno aktivno, izložba se održava u građevinski oronulom zdanju kulture - što i jeste jedan od povoda za koncipiranje ove izložbe. Da bismo se kao društvo aktivirali u pravcu rešavanja i ostvarivanja svojih prava, prava potlačenih i marginalizovanih društvenih grupa, prava na umetnost, prostore za stvaralaštvo i odbranili životnu sredinu, potrebna nam je velika i nesebična strast, pokretačka, životna, stvaralačka energija - kakvu je Cvijeta imala," napisali su kustosi izložbe.

Sagovornica na ovu temu biće Nina Mihaljinac, koja je sa Petrom Cigićem i Milanom Đorđevićem sarađivala na brojnim umetničkim i naučnoistraživačkim projektima u polju kulture u Srbiji i inostranstvu. Nina Mihaljinac je rukovodilac UNESCO Katedre za kulturnu politiku i menadžment na Univerzitetu umetnosti u Beogradu i docent na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu - Katedra za menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture.

Saradnja odlikuje i drugu temu kojoj ćemo se posvetiti: Joana Knežević, internacionalna glumica, rediteljka i performerka koja sarađuje sa rediteljima, vizuelnim i interdisciplinarnim umetnicima širom sveta, počevši od 20. oktobra do 4. decembra svako veče u 21.45 izvodi performativni gest u javnom prostoru ispred Palate Albanije. U pitanju je rad Antonia Grgića „Hoće li i dalje ostati u dalekoj budućnosti" u okviru 59. Oktobarskog salona, koji otelotvoruje i svako veče na drugačiji način interpretira Joana Knežević.

Kompleksne odnose koje Grgić iscrtava unapred: Zenitizam (naziv rada je citat iz teksta u časopisu Zenit zbog kog je i zabranjen 1926. godine), „izgradnja dematerijalizovane arhitekture (takođe zenitistički pojam)" - senka metalne konstrukcija koja je podržavala petokraku zvezdu koja je stajala na vrhu Palate Albanije posle Drugog svetskog rata, koja je iscrtana na trotoaru ispred Palate Albanije, svakodnevno izvođenje Joaninih tumačenja pojma revolucije u 21.45 (u vreme kada je ispaljen plotun sa krstarice Aurora koji je označio početak Oktobarske revolucije), kao i svakodnevna fotografska dokumentacija Joaninih performativnih gestova koja se taloži u Legatu Vojislava M. Jovanovića Maramba (Birčaninova 24) tokom trajanja 59. Oktobarskog salona.

O svemu ovome govoriće Joana Knežević.

Emisiju uređuje i vodi Mirjana Boba Stojadinović.
Naslovnu sliku potpisuje Material Core icons by Google

broj komentara 0 pošalji komentar