Čitaj mi!

Hrvat pravoslavac - rastući identitetski fenomen u susedstvu

Savo Štrbac i Radovan Pilipović

Nedavno objavljeni konačni rezultati popisa u Hrvatskoj pokazali su da je broj stanovnika smanjen za deset odsto i pao znatno ispod četiri milona. Smanjen je udeo muškaraca i mladih u populaciji. Opao je i broj katolika. Manje je Srba. Porastao je međutim broj pravoslavnih Hrvata.

Iako će detalji popisa biti sukcesivno objavljivani u narednim mesecima pojavio se podatak da je broj Hrvata pravoslavne veroispovesti gotovo udvostručen u odnosu na prethodni popis iz 2011. Tada je pravoslavnih Hrvata bilo oko šesnaest i po a danas više od trideset hiljada. Ova statistička kategorija "Hrvat pravoslavac" intrigira podjednako kao i "Srbin katolik". Ipak u okolnostima u kojima žive Srbi u Hrvatskoj, već izloženi asimilaciji, kroatizaciji ili pokatoličavanju, zbunjuje pojava "Hrvata pravoslavaca".

Šta ovaj sociopolitički fenomen predstavlja u kulturološkom, religijskom i identitetskom smislu. U kakvom je odnosu sa istorijskim nasleđem Pavelićeve Hrvatske pravoslavne crkve iz vremena NDH i kakve efekte može imati na Srpsku zajednicu u susednoj državi, za Rečeno i prećutano, govore Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono informativnog centra Veritas i Radovan Pilipović, istoričar i direktor Arhiva Srpske pravoslavne crkve.

Urednik i voditelj emsije je Radovan Pantović.

 

broj komentara 8 pošalji komentar
(četvrtak, 01. dec 2022, 21:19) - anonymous [neregistrovani]

Asimilacija i eliminacija Srba

Nebuloze tipa "hrvati pravoslavci", "bosanci pravoslavci", "crnogorci", "makedonci", "vojvodjani", "kosovari", "vlasi" isl. su deo antisrpske strategije na Balkanu koja ima za cilja nestanak Srba na Balkanu. Takvi pojmovi su ili geografski konstruisani bez ikakve nacionalne odrednice, ili su direktan oblik nasilne asimilacije. Svako ko u Srbiji prihvati takve gadosti radi protiv sopstvenog naroda i sopstvene zemlje. Protiv takvih gluposti treba se boriti istinom i nepokolebljivim odbacivanjem toga gde za to postoji prilika.

(četvrtak, 01. dec 2022, 19:01) - Pitagora [neregistrovani]

Liar liar pants on fire

Ko je taj matematicar u RTS-u da je 3-3 u pobedama i 2 neresena negativan bilans?

(četvrtak, 01. dec 2022, 17:19) - Milics [neregistrovani]

Izjave Kurtija

Sramota, preuizimate tudje objave.
Posto vas placaju gradjani Srbije /budzeta i svog novcanika/, obavezni ste da licno vi kao Javni servis svih gradjana postavite pitanja Kurtiju koja su i pitanja nas gradjana.

(četvrtak, 01. dec 2022, 07:08) - anonymous [neregistrovani]

Snimak radio emisije

...nalazi se odmah ispod naslova.

(sreda, 30. nov 2022, 19:56) - anonymous [neregistrovani]

Rade Bogdanovic

RTS, vase pravo da istinu precutite.

(sreda, 30. nov 2022, 13:56) - дф [neregistrovani]

туга

Имаш много високо мишљење о себи. Обрати се загребачкој школи,или капитолу. Нека ти они разјасне. Мени је Јасеновац довољан.

(sreda, 30. nov 2022, 12:39) - anonymous [neregistrovani]

Ре: Туга

Ниси схватио шта си прочитао!
Прочитај још једном или двапут - од речи до речи.

(sreda, 30. nov 2022, 11:50) - кл [neregistrovani]

туга

То је идеја Анте Павелића и католичког клера.Они је спроводе и данас у тој "културној Еуропи".