Čitaj mi!

Radomir Putnik

Gost Kluba 2 je književnik i dramaturg Radomir Putnik a govorimo o knjizi "Dramski junak Dositej" koju je priredio

Deset dramskih tekstova koji su uneseni a u kojima se pojavljuje lik Dositeja Obradovića, i koji su nastajali u rasponu od sto i pedeset godina čine sadržaj ove knjige. Da je u izvesnom pogledu reč o hrestomatiji uverićemo se i pri njenom prelistavanju. U suštini preovladavaju drame koje su po tipu biografske i gde je većina zasnovana na Dositejevom delu "Život i priključenija" mada se uočavaju i drugi predlošci.

Kako se, međutim, Dositej ostvaruje kao dramski lik, pitanje je koje postavljamo.

Hrestomatija započinje dramskim tekstom Koste Trifkovića iz 1871, da bi svoje postojanje prenela na druga, dela Jovana Radulovića, Milana Đokovića, Elijane Gavrilović, Zvonimira Kostića, Miodraga Matickig, Olge Savić, Milovana Vitezovića, Slobodana Stojanovića do Dušana Belče i njegovog rada iz 2021. godine. Da li su sve drame doživele scensku postavku, takođe je jedno od pitanja.

U emisiji će biti reči i o Zadužbini "Dositej Obradović" koja u našoj kulturi deluje osamnaest godina i ima izrazite aktivnosti.

Izdavači knjige "Dramski junak Dositej" su Zadužbina "Dositej Obradović"i RTS Izdavaštvo.

Autor i urednik je Meliha Pravdić

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 30. nov 2022, 00:28) - Vlada [neregistrovani]

29.11.2022 ; 12:00 S pesnikom u podne ; 12:05 Rečeno i prećutano ; I posebno u 13:45 Pamtivek

Zašto pojedinih zanimljivih emisijea nemate ni u najavi ni u odložom slušanju ? Evo primera od 29.11.2022. I ranije sam urgirao za pojedine emisije kako bi ih stavio u sopsvenu arhivu ili preporučio prijateljima. Sve te, kao i ove navedene su zadovoljile Vaše kriterijume pristojnosti ali i poretoga nikada nisu reprizirane. Očekujem da o ovome razmislite jer vas na to obavezuje visoki renome Vašeg radija ! Pozdrav Vlada