Čitaj mi!

Sopran Hibla Gerzmava

Sopran neobičnog imena Hibla Gerzmava je ruska pevačica abhazijskog porekla, a prisutna je na operskim scenama širom sveta.

 

U današnjoj emisiji Kon anima predstaviće je urednica Gorica Pilipović kroz njene odabrane snimke.
 
Gerzmava je rođena 1970. u mestu Picunda, u Abhaziji. „Moje detinjstvo je bilo fantastično, na obali mora, bila sam srećno dete. Odrastala sam u blizini patrijaršijske crkve koja datira iz X veka i u kojoj se nalaze divne orgulje. Zato sam poželela da budem i orguljašica, prvo sam učila klavir i dobro sam svirala, ali danas mi to mnogo pomaže u pevanju. Jer, ako je pevač nekada bio instrumentalista, to se čuje. I orgulje sam studirala, ali - što se kaže - za svoju dušu."
Gerzmava danas ima zvanje narodne umetnice Abhazije i Ruske Federacije. Solistkinja je Muzičkog teatra Stanislavskog i Nemirovič-Dančenka, laureat mnogih konkursa u zemlji i inostranstvu, i redovna gošća najvećih operskih scena sveta. Ove godine je pokrenula i sopstveno takmičenje za mlade pevače, a ima i svoj festival.

broj komentara 0 pošalji komentar
Kon anima Kon anima

Autor:
Gorica Pilipović, Isidora Bovan

Kon anima je posvećena operi. Portreti umetnika, zanimljivosti iz sveta opere, anegdote i operske zvezde, osvežavaju ovaj svojevrsni radio vodič kroz zahtevni svet muzičke scene. [ detaljnije ]