Čitaj mi!

Irena Blagojević

Flautistkinja, džez i soul pevačica

 

Diplomirala je flautu na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu i do 2000. ozbiljno gradila karijeru flautistkinje radeći istovremeno i kao profesor flaute. Taj period obeležili su brojni solistički koncerti, nastupi sa kamernim orkestrom, festivali, takmičenja, nagrade. Pevanje je dugo doživljavala kao svoju „drugu ljubav", koja se odvijala u senci flautističke karijere. Tokom ličnog i muzičkog sazrevanja, postepeno se pevanje nametnulo kao prvi izbor i najprirodniji put da se lično izrazi. U petnaestoj godini pobedila je na takmičenju „Talenti dolaze".

U „3K duru" pobeđivala je do Velikog finala. Kao pobednik „Večeri mladih nada" na Beogradskom proleću 2000. učestvovala je na festivalu „Slavenski bazar" u Kijevu, gde je takođe pobedila. Iste godine osvojila je i nagradu za interpretaciju na Evrofestivalu u Makedoniji.

Godinama učestvuje u klupskom muzičkom životu Beograda nastupajući sa bendovima „Kalkuta" i „Balkan ekspres". Peva prateće vokale Filipu Žmaheru, „Legendama", Harisu Džinoviću, Čobiju...

Godine 2008. odlučila je da započne solo karijeru i povukla se na neko vreme kako bi radila na svom materijalu. Na albumu „Jutro bez ljubavi" (2010) predstavila se, pre svega, superiornom i zrelom interpretacijom, ali i kao jedan od autora tekstova, muzike i aranžmana. Usledio je album „Blistavi grad" (2016), sa atmosferom starih džez albuma, melanholije, žudnje za prošlošću i uspomenama. Početkom 2021. godine objavljen je i njen treći album „Pero", svojevrsni nastavak soul džez stila sa primesom pop muzike,  uključujući i obrade starih narodnih pesama: „Jutros mi je ruža procvetala",  „Bolujem ja" i „Imam jednu želju".

Autor emisije: Ana Ćirica

broj komentara 0 pošalji komentar
Pozitivna trema Pozitivna trema

Autor:
Ana Ćirica

Autorska emisija usmerena je na našu muzičku scenu i bavi se prevshodno temama u vezi sa klasičnom muzikom, uz povremene iskorake u druge oblasti (džez, "world music"). Ciljevi ove emisije su informativnog i edukativnog karaktera: usmeriti pažnju ka muzičkim umetnicima koji nisu dovoljno medijski eksponirani, mladima koji tek stasavaju na tom polju, kao i muzičarima koji nisu u prvom planu na koncertnim podijumima... [ detaljnije ]