Čitaj mi!

Proglašeni pobednici konkursa „Ponosni Roma talent“

U Domu kulture Studentski grad otvorena je izložba “Rasna dijagnoza: Cigani. Nacistički genocid nad Sintima i Romima i duga borba za priznanje”.

U fokusu izložbe je nacionalsocijalistički genocid nad Sintima i Romima: od isključenja i obespravljenosti ovih manjina u Nemačkom Rajhu, do njihovog sistematskog istrebljenja u nacistički okupiranoj Evropi.

Stare porodične fotografije Sinta i Roma pružaju uvid u realnost života tih ljudi, svakodnevicu i potom - uništene živote. Izložba pruža i uvid u stanje ljudskih prava Sinta i Roma u Evropi, nakon 1989.godine.

Izložbu je postavio Forum Roma Srbije u saradnji sa Centralnim savetom nemačkih Sinta i Roma, Dokumentacionim i kulturnim centrom nemačkih Sinta i Roma, a uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke.

Evropski romski institut za umetnost i kulturu - ERIAC, proglasio je pobednike konkursa „Ponosni Roma talent", na kojem je učestvovalo 250 kandidata iz 18 zemalja. Učesnici su se takmičili u kategorijama koje se odnose na muziku, ples i performans.

Izabrano je 7 najboljih za svaku kategoriju, a stručni žiri ih je rangirao na osnovu tehnike, izvođenju, kreativnosti, originalnosti i ukupnog rezultata.

Emisiju priprema i vodi Gordana Nešović

broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]