Čitaj mi!

Srbi 15. dan na barikadama

Na severu Kosova i Metohije, Srbi su na barikadama 15-ti dan. Traže slobodu za uhapšene Dejana Pantića, Miljana Adžića i Slađana Trajkovića. Zahtevaju i da se kosovski specijalci povuku sa severa. Osuđuju poteze Prištine koja je juče objavila novu listu za progon Srba.

Premijerka Ana Brnabić ne veruje u scenario u kojem bi kosovska policija nasilno uklanjala barikade na severu Kosmeta, jer bi to bio napad na žene i decu, starije ljude i prosvetare koji su na njima. Dovoljno je razuma kod međunarodnih činilaca, rekla je predsednica Vlade. Istakla je dobru saradnju sa Kforom, kao i da je ozbiljnost pokazana jer i dalje razmatraju zahtev Srbije da se vrati deo snaga na Kosovo i Metohiju po rezoluciji 1244.

Srbija je četvrta u Evropi, a 11-ta na svetu po takozvanom GovTek Indeksu zrelosti tehnologija u javnoj upravi koji utvrdjuje Svetska banka, rečeno je na konferenciji u Vladi. Indeks meri državne Aj-Ti sisteme, dostupnost elektronskih usluga, interakciju sa građanima i kapacitet za dalju digitalnu transformaciju. Ministar Siniša Mali podseća da je ovom rezultatu doprinelo uvođenje sistema e fiskalizacije, e faktura, centralizovani sistemi obračuna plata u javnom sektoru i javnih nabavki, kao i reforma poreske uprave.

U Ukrajini ne jenjavaju borbe na južnom i istočnom frontu. Predsednik Rusije Vladimir Putin, kao odgovor na američko slanje sistema Patriot Ukrajini, poručuje da Rusija ima protivotrov. Savetnik predsednika Ukrajine, Mihailo Podoljak, pozvao je na uništavanje iranskih fabrika za pravljenje dronova i projektila i hapšenje snabdevača. Visoki ruski
vojni zvaničnik Igor Kirilov objavio je imena učesnika u vojno-biološkim projektima u Ukrajini. Medju njima je i sin američkog predsednika Hanter Bajden i njegov fond Rozmont.

 


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je pripadnicima Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane 24. decembar - Dan vida tog roda Vojske Srbije. "Koristeći bogato iskustvo i znanje, pokazujući visok stepen profesionalizma, vaše jedinice uspevaju da bez izuzetka odgovore na sve izazove sa kojima se susreću", naveo je, između ostalog, predsednik Srbije u čestitki. Vučić je podsetio da je 24. decembra pre 110 godina, vojvoda Radomir Putnik doneo Rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u Nišu.

Biblijski grad Vitlejem priprema se, na Badnji dan, za proslavu Božića. Očekuje se da će hiljade posetilaca doći u mesto rođenja Isusa Hrista. Beogradski nadbiskup Ladislav Nemet služiće misu u katedrali uznesenja Blažene Device Marije. Prenos je od 21 čas na Drugom programu naše televizije.

Fudbalski savez Rusije će u utorak zvanično istupiti iz UEFA-e i pristupiti Azijskoj fudbalskoj konfederaciji, izjavio je predsedrnik ruskog saveza Aleksandar Djukov. Ruskim klubovima i reprezentaciji zabranjeno je igranje u takmičenjima pod okriljem UEFA-e i FIFA-e, zbog sankcija pod kojima je Rusija od početka sukoba u Ukrajini.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti; Nenad Selaković i Vladimir Mihajlović

Novosti dana Novosti dana

Autor:
Radio Beograd 1

Najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima decenijama unazad donosi najbrže i najsveobuhvatnije informacije. Svakog dana u 15 sati na Radio Beogradu 1 i na sajtu u Mp3 formatu, 15 minuta po završetku emisije. [ detaljnije ]