Čitaj mi!

Rat u Ukrajini, 300. dan

Rat u Ukrajini ulazi u tristoti dan sukoba. Taj dan ruski predsednik Putin provodi u prvoj poseti Belorusiji u poslednje tri godine. Kremlj odbacuje nagađanja da je namera Putina da nagovori Belorusiju, koja je uoči posete vanredno proverila spremnost svojih vojnih snaga, da se priključi ratu protiv Ukrajine. I pre razgovora u Minsku, ukrajinske vlasti upozoravale su da bi Rusija mogla da pokrene novu ofanzivu na Kijev već prvih meseci 2023, i to s beloruske teritorije, što bi bilo ponavljanje scenarija iz februara ove godine kada je započeta agresija. O tome šta donosi zima na ukrajinskom frontu govori novinar Boris Varga.

Matematički fakultet zvanično je osnovan 1995. godine izdvajanjem iz Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Dan Matematičkog fakulteta obeležavase 20. decembra, u spomen na taj datum 1873. godine kada je osnovana prva katedra za matematiku na tadašnjem prirodno-matematičkom odseku Filozofskog fakukteta. 149. rođendan Matematičkog fakulteta povod je da u Magazinu ugostimo dekana, prof. dr Zorana Rakića.

Vašoj pažnji preporučujemo i reportažu iz Nacionalnog istorijskog muzeja u Atini "Mala Azija 1921" koju čine radovi slikarke i prve Grkinje ratnog reportera, Talije Flore Karavie. Ovom izložbom atinski muzej obeležava stotu godišnjicu Velike katastrofe- Megali katastrofi- kako se u Grčkoj pamti poraz u grčko-turskom ratu 1922. godine. Priču o Taliji Flori Karaviji i, kako neki istoričari ocenjuju, najvećoj nesreći koja je zadesila Grčku od pada Konstantinopolja u XV veku zabeležila Nataša Jokić.

Urednica Jelena Vidić.