Alfred Ajzenštat

Za Alfreda Ajzenštata se govorilo da je prešao više kilometara od bilo kog fotografa na svetu, i uslikao više osoba, na više mesta, nego ijedan fotograf pre njega. Svojim malim kamerama, pod prirodnim svetlom, u čemu je bio pionir među fotografima, snimio je hiljade fotografija od kojih su mnoge ušle u istoriju kao dokument vremena koji kazuje više od onog što se na samoj fotografiji vidi.

Alfred Ajzenštat se smatra ocem fotožurnalizma, sa karijerom nešto kraćom od života dugog devet i po decenija, i umetničkim rukopisom koji nije iskvario nedeljni tempo objavljivanja njegovih fotografija u magazinima za koje je radio, a najviše za američki Lajf u kojem je bio angažovan od osnivanja. Najviše od svega je cenio jednostavnost, a na snimanjima se trudio da, u što opuštenijoj atmosferi, uhvati spontane izraze i situacije. "Živimo u svetu sastavljenom od niza prolaznih trenutaka, a svaki od njih može nositi nešto značajnije. Dođe trenutak kada delujemo instinktivno. Onaj između oka i prsta sličan je elektronskom pulsu. No, i to je predugo..." - govorio je jedan od najznačajnijih fotografa 20. veka i naš današnji gost iz prošlosti, Alfred Ajzenštat.

Autor i urednik: Mirjana Blažić

broj komentara 0 pošalji komentar
Gosti iz prošlosti Gosti iz prošlosti

Autor:
Stalna ekipa emisije: dramski umetnik Milan Milosavljević, muzički urednik Radmila Dujaković, organizator Milena Borčanin i urednik Mirjana Blažić.

"Gosti iz prošlosti" - male priče o velikim ljudima i vice versa. [ detaljnije ]