Čitaj mi!

Kosovski čvor na novom testu

Briselski sastanak prošle sedmice ništa nije rešio. Problem tablica i identifikacionih dokumenata koje forsira Priština preti da ugrozi mir na severu Kosova i Metohije. Prvog septembra, kako najavljuje prištinska vlada počeće primena takozvane odluke o reciprocitetu. Za postizanje kompromisa preostalo je desetak dana. Posle jučerašnjeg sastanka u Beogradu sa predstavnicima Srba iz pokrajine, Vučić je rekao da "šta god bilo i kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati... sačuvaćemo naš narod i od progona i od pogroma". Šta donose naredni dani, da li će doći do kompromisa, ko će o tome odlučivati i šta mogu da urade kosovski Srbi a šta država Srbija, za Magazin iz Gračanice govori novinar i publicista Živojin Rakočević.

Pad vlade Dritana Abazovića, posle samo sto dana deluje kao drugi korak DPS-a ka povratku na vlast u Crnoj Gori. Prvi je bio obaranje Krivokapićeve vlade, uz pomoć Abazovića pre 3 meseca. Đukanovićev DPS sada može da zaokruži proces povratka, ukoliko u predstojećih 30 dana formira sopstvenu većinu u postojećem sazivu parlamenta. U suprotnom slede novi izbori. 

Ovakav ishod posle litija i izborne pobede 2020. godine, proizvela je nestabilna i neodlučna koalicija DF - URA - demokrate. Šta ostaje iza Abazovićeve vlade, da li je njenim padom propuštena šansa, spasena ili destabilizovana Crna Gora i šta sledi, za Magazin govori Tomaš Damjanović istoričar i politički analitičar.

Slobodan Tišma je pisac i muzičar. Kompnovao je i svirao u grupama novog talasa. Poezija je takođe deo njegovog stvaralaštva, iako ga čitalačka publika najviše poznaje kao romanopisca. Za roman "Bernardijeva soba" dobio je NIN-ovu nagradu, a povod za razgovor sa književnom kritičarkom Draganom Kovačević je Tišmin novi roman "Život pesnika".

Urednik i voditelj Ana Tomašević. 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar