Zašto se 27 godina čekalo na optužnicu za "Petrovačku cestu"?

Optužnica protiv hrvatskih oficira za zločin na Petrovačkoj cesti ne prestaje da uzburkava duhove u regionu. Povišeni tonovi čuli su se prethodnih dana iz državnog vrha susedne zemlje, tribinu u Zagrebu na kojoj je trebalo da se razgovara o tom zločinu sa pravnog stanovišta prekinuli su desničari koji su bili u publici. Optužnicu protiv četiri visoka oficira Vojske Hrvatske podiglo je Tužilaštvo za ratne zločine, ali Viši sud u Beogradu je još nije potvrdio.

Avioni hrvatske vojske 7. i 8. avgusta 1995. godine raketirali su izbegličku kolonu koja se kretala ka Srbiji, ubijeno je desetoro civila, među kojima i četvoro dece i jedna trudnica. Zločin se dogodio na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca, a potom i u mestu Svodna kod Bosanskog Novog u Bosni i Hercegovini.

Zašto je trebalo da prođe skoro 27 godina do podizanja prve optužnice za ratni zločin počinjen u akciji „Oluja"? Da li će jedan od najstrašnijih zločina počinjenih u ratovima na teriroriji bivše Jugoslavije dobiti pravni epilog?

Gost emisije je Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono - informacionog centra Veritas.

Urednik i voditelj je Ivana Pribićević.

broj komentara 0 pošalji komentar
U središtu pažnje U središtu pažnje

Autor:
Redakcija magazinskog programa

Svakoga radnog dana emisija "U središtu pažnje" donosi intervju sa našim najboljim analitičarima i komentatorima, političarima i ekspertima, društvenim inovatorima i drugim poznatim ličnostima, ili ličnostima koje će ubrzo postati poznate. [ detaljnije ]