Čitaj mi!

Umetnica sa najbržim otkucajima srca

''U meni su dva života i oba mnogostruka. Samo jedan je na površini vidljiv, a drugi je u nekim mističnim dubinama psihe. Za mene je gluma potreba mog života. Ne samo vokacija, nego skoro moj krst, koga nosim kao sudbinu od malena, od svog prvog detinjstva. Ja moram da glumim kao što ptica mora da peva, voda da teče.'' – rekla je u jednom intervjuu o svom životnom pozivu glumica Desanka Dugalić Nedeljković. O ovoj glumici, i višestruko talentovanoj umetnici govorimo u večerašnjoj emisiji ''Kod dva bela goluba''.

Dramska umetnica, pedagog i književnica, Desanka, ili kako su je mnogi zvali: Desa Dugalić (1897-1972), bila je svestrana stvaralačka ličnost. Govorila je nekoliko jezika; proputovala nekoliko kontinenata; napisala putopis i nekoliko drama; podučavala mlade ljude glumačkom zanatu i napisala jedan udžbenik o glumi. Obeležila je kulturni, posebno teatarski život uzmeđu dva rata. Za nju se govorilo da je  ''umetnica sa najbržim otkucajima srca''.

Bila je od 1922. do 1944. godine stalni član Narodnog pozorišta u Beogradu, i u tom periodu ostvarila 114 veoma raznovsnih uloga. U šezdeset i devetoj godini života, prvi put je zaigrala na filmu. Dobila je ulogu u filmu ''Deca vojode Šmita'' Vlade Pavlovića, a potom u filmu ''Dim'' Slobodana Kosovalića. Uz sve to, Desa Dugalić je prošla put od bogatašice do siromaha, od miljenice Beograda i medija, pa do izgnanika bez voljene zemlje i krova nad glavom.

Autor emisije: Vojislav Karanović

Naslovna strana, autor: Unknown - Public Library "Vladislav Petkovic Dis", Cacak,Serbia, commons.wikimedia.org

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Vojislav Karanović

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]