Čitaj mi!

Repriza

Poezija Grigora Viteza

Nikola Vujčić, pesnik i prevodilac, priča o svom doživljaju poezije Grigora Viteza, i o tome zašto mu je poezija ovog autora lično značajna. Sa pesmama Grigora Viteza Nikola Vujčić se susreo dosta rano u životu, pošto su Vitezove pesme bile zastupljene u čitankama za osnovnu školu. Tada, a i u svim kasnijim čitanjima, Nikola Vujčić je u poeziji Grigora Viteza nalazio jedinstven doživljaj prirode, prefinjenu duhovnost i sasvim osoben lirizam.

Grigor Vitez (1911-1966) je pisao poeziju za decu i za odrasle, priče i prozu za decu, slikovnice i igrokaze. Njegove pesme za decu su jezički razigrane, maštovite, pune humora i topline, bliske deci i dečijem doživljaju sveta. Pesme kao što su: ''Kad bi drveće hodalo'', ''Sto vukova'', ''Kako živi Antuntun'', ''Kakve je boje potok'' - koje ćemo u emisiji i čuti -  istinski su biseri pesničkog stvaralaštva za decu. Skladnim i melodičnim stihovima, jednostavnim i neposrednim lirskim slikama, i pesmama koje sadrže životnu mudrost i neposredan doživljaj prirode, Grigor Vitez je osvajao čitaoce svih generacija.

Nikola Vujčić je objavio više knjiga poezije, prevodio je dela ruskih pesnika, bavio se uredničkim i priređivačkim radom. Za štampu je priredio i Sabrana dela Grigora Viteza u dve knjige. Zahvaljujući ovom priređivačkom radu, Nikola Vujčić imao je priliku da iščita sve što je Grigor Vitez objavio. Čućemo šta mu je značio i taj susret sa poezijom Grigora Viteza.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

broj komentara 0 pošalji komentar
Moja knjiga Moja knjiga

Autor:
Vojislav Karanović

Emisija o knjigama i čitanju, o književnosti, umetnosti i stvaralaštvu. Gosti su ljudi različitih interesovanja, različitih zanimanja i profesija. Svaki sagovornik izdvaja knjigu koju voli, onu koja mu je posebno značajna i za koju može da kaže: ovo je moja knjiga. [ detaljnije ]