Muzika viva – Ansambl Proton iz Berna

Naredne dve emisije posvetićemo interpretacijama ansambla Proton iz Berna, zabeleženim na koncertima održanim povodom obeležavanja desetogodišnjice rada ansambla. Večeras ćete slušati premijerna izvođenja kompozicija Tomasa Keslera, Mihaela Pelcela i Štefana Virta, snimljena na koncertu održanom 15. septembra 2020. godine u prostoru Dampfcentrale u Bernu.

Na početku emisije čućete kompoziciju My Lady Soul kompozitora starije generacije, osamdesetpetogodišnjeg Tomasa Keslera. Ovaj umetnik je nakon studija književnosti u Cirihu i Parizu, studije kompozicije završio u Berlinu, učeći kod Hajnca Fridriha Hartiga, Ernsta Pepinga i Borisa Blahera. Šezdestih godina prošlog veka, rukovodio je „Electronic Beat" studijom u Berlinu, a potom i Centrom za pozorišna istraživanja u Nansiju, da bi se sedamdesetih vratio u Bazel, gde je osnovao tamošnji Elektronski studio. Pored rukovođenja studijom, Kesler je predavao kompoziciju i muzičku teoriju na Muzičkoj akademiji u ovom gradu, a sa Žerarom Cinstagom, osnovao je festival „Dani nove muzike" u Cirihu, kao i festival „Stvarno!Vreme" u Bazelu. Za svoj doprinos švajcarskoj umetnosti, nagrađen je nacionalnom muzičkom nagradom 2018. Kompozicija koju ćete slušati, nekarakteristična je u opusu ovog umetnika, jer je čisto instrumentalna, odnosno ne poseduje elektronski sloj, koji je gotovo uvek prisutan u njegovim drugim radovima. Ipak, Keslerovo iskustvo rada sa ovim medijem, prenosi se i u partituru My Lady Soul pre svega u načinu strukturisanja kompozicije, naslojavanjem različitih zvukova, povremenim podražavanjem elektronski generisanih zvukova i stvaranjem širokog akustičkog prostora.

Na koncertu održanom 15. septembra 2020. godine, ansambl Proton iz Berna je premijerno izveo i dela autora srednje generacije, Mihaela Pelcela i Štefana Virta. Pelcelova kompozicija Skrivena strana meseca kao i neka njegova druga dela nastala poslednjih godina, inspirisana je pop kulturom, odnosno albumom Tamna strana meseca grupe Pink Flojd. U njoj ovaj orguljaš i kompozitor, koji je osvajao ugledna priznanja kao što je „Ernst fon Simens" nagrada, gradi muzički tok postupno, razvučenim pulsem, da bi se u centralnom, pokretlivijem segmentu smenjivali na trenutke opori, a na trenutke skercozni, nastupi članova ansambla. Završni odsek, sa elektronskim dronom, donosi blistav i iskričav zvuk, koji zaokružuje ovo delo.

Švajcarski pijanista i kompozitor Štefan Virt, aktivan je kao izvođač savremene muzike, koji redovno nastupa sa ansamblima kao što su Kontršan i Kolegijum Novum iz Ciriha. Obrazovanje u oblasti kompozicije stekao je u Sjedinjenim Američkim Državama, učeći sa Majklom Gandolfijem i Džordžom Bendžaminom, a potom se usavršavao u Engleskoj, pod mentorstvom Olivera Nasena i Kolina Metjuza. Njegova dela poručivali su ugledni sastavi, poput Mihnenskog kamernog orkestra, ansambla Makrokosmos, Zapadnonemačkog radija iz Kelna i festivala u Lucernu. Delo koje ćete čuti u emisiji, nastalo je 2020. godine, a njegov naziv, Brahe u sebi sadrži kako reference na zapuštenu zemlju, pustaru, ugar, tako i na sveže preoranu oranicu.

Urednica emisije: Ivana Neimarević

broj komentara 0 pošalji komentar