Džez

Pratićete odabrane numere sa koncerta seksteta pijanistkinje Sesilije Person i saksofoniste Keneta Jonsona, održanog 6. avgusta prošle godine u na Švedskom džez festivalu u Istadu.

Sekstet koji predvode pijanistkinja Sesilija Person i saksofonista Kenet Jonson okupio se prošle godine prvi put specijalno na poziv Švedskog džez festivala u Istadu. Sesilija Person, kao nešto mlađa muzičarka, navodi Jonsona kao jednog od svojih uzora, a u najavi koncerta istakla je da su zajedno odabrali muzičare koji imaju veoma jak, autentičan muzički izraz. Sa druge strane, Jonsonova karijera datira još od ranih osamdesetih, kada je svirao i sa muzičarima poput Dizija Gilespija, Dejva Libmana i Majkla Brekera.

U ovom sekstetu okupila se grupa muzičara i muzičarki sa dugim iskustvom na polju džeza, slobodne improvizacije i folk muzike. Postava u kojoj uz klasičan džez instrumentarijum čujemo i harmoniku, ovde priziva asocijacije i na različite vrste folklorne muzike koja uključuje ovaj instrument, ali taj aspekt ipak ostaje u drugom planu. Personova i Jonson polaze od širokog polja savremenog mejnstrim post-bapa, dodajući mu po potrebi finese na tragu nešto slobodnijeg džeza, ali uvek dozirano i pod okriljem onoga što je osnovni koncept kompozicija.

Autor emisije: Nikola Markovićbroj komentara 0 pošalji komentar