Читај ми!

Пут без путовања: Рио де Жанеиро и још понегде

Таман кад наши фубалери на терену у Катару одмере снагу са Бразилцима, ми у друштву новинарке РТС-а Душице Тасић на радијским таласима крећемо на пут без путовања – и то прво баш у Бразил и Рио де Жанеиро.

Наша гошћа ће нас својим причама одвести мало и у друге крајеве света у којима је била, посебно у неке од оних земаља које учествују на актуелном фудбалском првенству света у Катару.

Душица Тасић је новинарка, шефица Деска редакције Региона у РТС-у и дугогодишња уредница РТС-ове емисије Јутарњи програм. Аутор је серијала „На путу за Токио”, „Атлетика за почетнике”, „На путу за Лондон”, „Одбројавање” (уочи Олимпијских игара у Пекингу и Светског првенства у кошарци, које је сасвим случајно, такође, било у Пекингу). Иницирала је неколико сегмената Јутарњег програма РТС-а као што су „Мајсторије”, „Српска марка”, „Потрошачки саветник”, а репортерима-аматерима из Рађевине - Пантелићима, омогућила је да представе свој крај, људе, обичаје. 

Све је стварно почело, како Душица каже, предалеке 1994. године и то баш 27. јуна, када је први пут ушла у просторије Београдског програма. Но, њено новинарско маштање почело је неколико година пре тога, док је читала књигу светски чувене новинарке Оријане Фалачи. Каже и да је тада наивно помислила како ће бити новинар без граница и страха, који ће путовати светом. Пут којим је кренула из те наивности, довео ју је до доста остварених снова. Путовања и сусрети са занимљивим људима, упознавање културе, хране далеких или суседних земаља - део су њене мисије. Упознавање идола, асова, шампиона - то је још једна прича из њеног посла. Почела је као репортер који је помагао грађанима да превазиђу грешке система и дођу до правде. Била је и новинар који прати сектор енергетике. Награђивана је за репортаже о деци без родитељског старања која излазе из система социјалне заштите, о селу Павличине које је остало без људи. За серијал о музејима је добила специјалног „Београдског победника”.

Током Олимпијских игара у Лондону и Рију правила је репортаже о томе како ти градови и људи у њима живе, док су очи целог света уперене у спортисте и на спортска борилишта. О спорту код нас говори са оне „друге стране” - односно о томе како деца у целој Србији могу да имају бесплатне школице спорта, о борби против допинга, о спортским почецима садашњих асова. 

Душица и Двестадвојка - више су него довољно друштво за једну савршену ноћ. Ми смо ту за вас и приче које желите с нама да поделите. Пронађите Радио Београд 202 на нашим званичним страницама на ИнстаграмуФејсбуку и Твитеру, а ту је и наш добро познат Вајбер и СМС сервис: 064-0-202-200.

Водитељка: Вања Мијин
Музичка уредница: Нена Огњеновић Тркуља