Пут без путовања: Дунав

Дунавом људи плове већ хиљадама година.

Пловили су они који су живели уз ову реку, као и они који су те територије освајали или били само у пролазу. Нестали су многи народи који су Дунавом пролазили или поред њега живели, а долазили неки нови. И у модерним временима, ова река је и пут и посао и одмор и хоби, а некима и живот. 

Ове ноћи и ми пловимо Дунавом кроз изузетно занимљиве приче Момира Томића. Овај наш капетан, који је некад био адвокат, провео је последњих десетак година на води. „Од како сам купио свој бродић, пловим не само Дунавом, него и Савом, Великом Моравом, Тисом, Тамишем, Бегејом и војвођанским каналима”, каже Момир. Са њим сваке године повремено плови и његова ћерка, иначе лекарка по занимању. Момир је препловио око 5.000 километара, мада нема баш тачну евиденцију, али зато има прича за много више километара. Свака пловидба није само путовање кроз простор, већ и кроз време и историју. Свако ко доста путује, зна да није најважније видети нова, непозната места, него срести нове људе, упознати разноврсне локалне обичаје и културе. 

Крените и ви са нама ове ноћи на необичну пловидбу на коју ће нас повести Момир Томић. Уколико желите да поделите неке мисли о путовањима са нама или да нешто питате нашег госта, ту је наш добро познат Вајбер и СМС сервис 064-0-202-200.

Водитељ: Вања Мијин