Читај ми!

Дневни магазин културе

Из садржаја емисије издвајамо:

Матица српска је поводом 197. годишњице од оснивања одржала традиционалну Свечану седницу на којој је поводом два века од рођења кнеза Михаила Обреновића професор Игор Борозан беседио о уметности и пропаганди тога доба, док је о књизи Миодрага Раичевића „О стварима које је Хомер пропустио", овенчаној Змајевом наградом Матице, говорио професор Јован Делић, дописни члан САНУ.

Доносимо и извештај из земунске Галерије „Нар" са отварања изложбе „Француски гест (La Geste Française)". Поставку чине дела уметника Пера Никчевића са његовим најновијим мотивима града Париза, где живи и ствара више деценија, као и радови уметника Ариона Асланија са мотивима насталим током његових уметничких акција на мостовима у Београду и радовима из Париза, рођеним током његовог боравка у Cité internationale des arts. Представљена је и уметница Исидора Фићовић својим најновијим уметничким радовима - мотивима Источне и Западне капије у Београду, симболичким приказима тачки проласка, кретања у њеном уметничком истраживању кроз градове света, од Јапана до Париза, грађеним методом „гестуални ритам тачке", чији је развој уметница започела управо на уметничкој резиденцији у Паризу. У концептуалном смислу, изложба спаја два града, Париз и Београд, места инспирације и стваралаштва троје уметника.

Темишвар - Европска престоница културе за 2023. годину (уз мађарски Веспрем и грчку Елефсину) почиње са богатим програмом којим ће ову ласкаву титулу оправдати. Планирано је у просеку чак 30 догађаја недељно, уз бројне уметничке фестивале, а како ће изгледати културна мапа овог банатског града, сазнаћемо са лица места.

Били смо и у београдској Галерији „А" где је отворена изложба Стефана Бошковића Ми - Они". Бошковићев оригинални ликовни израз, било да је реч о сликама или скулптури, критичари описују као мешавину наиве, апстрактне уметности и супрематизма.

Емисију уређује и води Ранко Стојиловић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Културни кругови Културни кругови

Аутор:
Група аутора

Централна културно-уметничка емисија Радио Београда 2. Како би што успешније повезивали информативну и аналитичку компоненту говора о култури у јединствену целину и редовно пратили ритам културних збивања, Кругови имају магазински карактер. [ детаљније ]