Читај ми!

Маја Станковић "Од/До уживања", Критичари су изабрали, Галерија КЦБ

У оквиру циклуса Критичари су изабрали, традиционалној изложби која се реализује као део Награде Лазар Трифуновић, у Ликовној галерији Културног центра Београда свој критичарски став исказала је др Маја Станковић, историчарка уметности и добитница овог престижног признања за 2018. годину, на изложби "Од/До уживања".

Кроз радове осам уметника и уметница (Емилија Терзић, Зорица Чолић, Драгана Жаревац, Предраг Терзић, Јован Чекић, Неша Париповић, Милија Павићевић) и једну уметничку групу (ВКС - Вокално-кустоски синдром) Маја Станковић разматра уживање као емотивно, антрополошко и културолошко питање у односима меркантелистичких процеса савременог света.

Она поставја питање: " Шта је данас уживање? Каква је његова веза са капиталистичким формацијама моћи, производњом и разменом добара? Где је уживање у свету алгоритамски продукованих потреба, генерисаних жеља и клишеизираних начина за њихово задовољење? Да ли је уживање хемијска реакција, комуникација у мозгу која се одвија између два или више трансмитера са или без додатних стимуланса? Да ли је уживање реликт прошлости, рецидив просветитељских и хуманистичких вредности и уверења који су, данас, у постхуманој и постпродукованој стварности, излишни? Да ли је банално, глупо и сувишно говорити о уживању у свету у којем је профит једина вредност која се не доводи у питање? Да ли је уживање одвојено од мишљења или је услов за покретање мишљења? Или је уживање покретачка снага за ослобађање од затеченог фрејминга и креативни потенцијал који се једини може супростставити ретроградним наративима, деструктивним силама и неолибералном лудилу? "Постоји ли друго 'уживање' осим моћног, доминантног, еректилног?" (Малабу) Или је уживање - уживање у доминацији? Да ли је могуће говорити о уживању изван доминације? Или је само уживање моћ?"

Маја Станковић посматра уживање у времену перманентне кризе, када и та, једна од примарних људских особина, губи своје примарне карактеристике и транформише се у робу, када добија своју новчану вредност, и када такав однос постаје све више доминантан и на друштвеном и на индивидуалном нивоу. У том смислу треба поставити питање да ли је сексуална револуција шездесетих изведена у циљу ослобађања појединца моралних стега или отварања новог тржишта.

Гошћа Знакова биће др Маја Становић, деканка и професорка Факултета за медије и комуникације у Београду.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар