Читај ми!

Сања Марић

Флаутисткиња

Прва знања о музици и свирању флауте стекла је у Музичкој школи "Станислав Бинички", у класи Сање Трајковић, да би 2011. године своје школовање наставила у МШ "Јосип Славенски", у класи Миомира Симоновића, код кога је, потом, завршила основне и мастер студије на Факултету музичке уметности у Београду.

Током школовања освојила је бројне прве награде на републичким и међународним такмичењима у категоријама за флауту и за камерну музику. Похађала је мајсторске курсеве у Београду, Ђеру (Мађарска) и Мајнцу (Немачка) код еминентних светских флаутиста као што су Петар-Лукас Граф, Каролина Бетер, Денис Бурјаков, Гергељ Ицеш, Јубен Ким, Лука Венсан, Андреш Адорјан, Дејан Гаврић, Матеј Зупан, Каролина Фасбендер и други.

Одржала је више солистичких и реситала камерне музике. Као солиста, члан камерних ансамбала или оркестара, наступала је у многим значајним салама у Србији, од којих се могу издвојити велика сала Коларчеве задужбине, сала Београдске филхармоније, Галерија САНУ, центар "Сава", "Артгет" галерија, СКЦ, Народно позориште, Центар лепих уметности "Гварнериус", Скупштина града Београда, градска кућа у Нишу, Крагујевачка гимназија, бројни музеји, библиотеке и школе.

Наступала је и на 51. Мокрањчевим данима 2016. године, фестивалу "КоМА", "Нишвил џез фестивалу" (2021). Део је пројекта Српске академије наука и уметности, под називом "Камерна музика композитора, академика - путовање по Србији", који је, под покровитељством Министарства културе и информисања, реализован 2020. и 2021. године, кроз концерте у дванаест градова наше земље.

Тренутно је студент друге године докторских академских студија за ужу уметничку област - Флаута, на Факултету музичке уметности у Београду. Негује велики део класичног репертоара за флауту.

Аутор емисије: Ана Ћирица

број коментара 0 Пошаљи коментар
Позитивна трема Позитивна трема

Аутор:
Ана Ћирица

Ауторска емисија усмерена је на нашу музичку сцену и бави се превсходно темама у вези са класичном музиком, уз повремене искораке у друге области (џез, "world music"). Циљеви ове емисије су информативног и едукативног карактера: усмерити пажњу ка музичким уметницима који нису довољно медијски експонирани, младима који тек стасавају на том пољу, као и музичарима који нису у првом плану на концертним подијумима... [ детаљније ]