Читај ми!

Фестивал ауторског филма, Мила Турајлић и Александар Сокуров

Данашња емисија у потпуности је посвећена 28. Фестивалу ауторског филма, који је у току, па ћемо у њој чути неке од аутора чији су филмови нашли место у богатом, узбудљивом и разноликом програму.

Александар Сокуров један од најзначнијих редитеља светског филма добитник је награде „Поглед у свет: Војислав Вучинић" Фестивала ауторског филма која се додељује за целокупан допринос филмској уметности и унапређење схватања филма као личног стваралачког чина аутора. Значајно признање фестивала Сокурову је уручио Срђан Вучинић, уметнички директор ФАФ-а.

Александар Сокуров је редитељ, сценариста, сниматељ и филмски теоретичар, аутор филмова Руска барка, Глас усамљеног човека, Дани помрачења, Мати и син, Отац и син, Молох, Таурус, Сунце, Александра, Фауст, Франкофонија, као и најновијег Бајка, који је приказан на овогодишњем ФАФ-у. У данашњој емисији чућемо Александра Сокурова.

Документарни филмски диптих награђиване редитељке Миле Турајлић Non-Aligned & Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels, премијерно приказан у Србији на 28. Фестивалу ауторског филма, заснован је на филмским материјалима сниматеља Стевана Лабудовића о стварању Покрета несврстаних, као и о борби Алжира за независност. Први филм Non-Aligned реконструише настанак Покрета несврстаних, преиспитујући у којој мери је филмска слика имала удела у стварању глобалног пројекта политичке еманципације, док други Ciné-guerrillas води иза кулиса медијске битке која је вођена током рата за независност Алжира и открива улогу филмске слике у политичкој борби против колонијализма.

Гошћа данашње Филмораме биће филмска ауторка Мила Турајлић и говориће о Лабудовићу, благу наших Филмских новости, заборављеним целулоидним сведочанствима, о Југославији, снази документаризма, меморији, мотивацији за стварање, видео раду Филмски журнал Несврстаних: Фрагменти #3 - Нови гласови на Самиту, који је јуче у оквиру Октобарског салона приказан у РТС Kлубу Радио Београда.

Уређује и води Ана Вучковић Денчић

број коментара 0 Пошаљи коментар