Читај ми!

Александар Ракезић: „Кад ће Давид да се врати?", Квака 22

Серија слика под називом „Имаго" настаје у оквиру докторско-уметничког пројекта Александра Ракезића на Факултету ликовних уметности у Београду.

Главна тема истраживања јесте слика, схваћена феноменолошки, а с фокусом на представе које преносе масовни медији. На изложби „Кад ће Давид да се врати?", у Алтернативном уметничком простору Квака 22, приказан је избор из овог пројекта.

Предлошци су компјутерски генерисане или фотомонтиране слике које у себи садрже мотив срца као главног носиоца сцене. Те представе, с варијацијама на тему срца, бивају транспоноване у слику у уљу, чиме се сваки рад третира као класицистичко дело штафелајног сликарства, што с друге стране отвара питање граница сликарства као медија.

„Слике су свуда око нас и рапидно се умножавају пренагомилавајући нашу ограничену емотивну и архивску меморију. Слике којима смо бомбардовани готово рефлексно осуђујемо као уметничке или неуметничке, добре или лоше, политичне или аполитичне, управо на основу вишка вредности које оне носе у себи. Пракса показује да се најлакше одбацују и стигматизују медијске слике које су пуке поруке друштву капитализма. Управо овакве медијске слике послужиле су као инспирација за серију радова чији је део приказан на изложби „Кад ће Давид да се врати?" ", записао је аутор Александар Ракезић. И додаје: „Теоретичар В. Џ. Т. Мичел је 1999. године исковао термин ликовни обрт (иконични обрт) који описује долазак слика на место где су некада биле речи. Подразумевајући да је пресудни значај за примат слике на уштрб речи био развој масовних медија, јавља се идеја да су слике одувек биле насликане жеље."

Изложба „Кад ће Давид да се врати?", својим називом и визуелним садржајем метафорично пита - из позиције особе који живи у свету слика, можда више мрачних и сурових него пуких и безазлених - када ће се вратити слике идеала, које ће попут старозаветног хероја Давида победити далеко надмоћнијег дистопичног противника Голијата.

Гост емисије биће уметник Александар Ракезић.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић

број коментара 0 Пошаљи коментар