Читај ми!

Јасмина Чубрило "Јован Кратховил", монографија, Вујичић Колекција

Као двадесету у својој едицији монографија, Вујичић колекција је објавила студију о Јовану Кратохвилу из пера Јасмине Чубрило, професорке на Одељењу за историју уметности Филозофског факултета у Београду.

Овом књигом Вујичић колекција потврђује своју опредељеност да поред рецентних уметника пажњу поклања и онима чији је опус заокружен и завршен.

Јован Кратховил је уметник који је оставио велики траг у нашој скулптури шездесетих и седамдесетих година прошлог века, као истински представник модернизма, али истовремено и иноватор у комбиновању природних и вештачких материјала. Академију ликовних уметности у Београду завршио је 1949. Убрзо постаје и професор на истој академији, да би на функцији ректора Универзитета уметности у Београду био од 1971 до 1973. Аутор је многих скулптура и споменика, међу којима су споменик палим борцима на Мајевици и у Земуну. Урадио је и познати споменик совјетским ратним ветеранима погинулим у авионској несрећи на Авали, спомен-костурницу у Сансеполкру у Италији, као и многе друге. Бавио се и графиком и таписеријом.

Поред уметности, Кратохвил је био и активни спортиста, па је пре Другог светског рата био шампион Југославије у пливању. После рата је био првак државе у стрељаштву, освајач другог места на Светском првенству, као и учесник Олимпијских игара 1952. године у Хелсинкију. Заузео је 14 место на Олимпијским играма у дисциплини пушка, тростав, 300 метара.

Студијски текст о Јовану Кратохвилу у монографији, ауторка, Јасмина Чубрило, поделила је на две доминантне фазе које истовремено најбоље осликавају његове промене према и унутар скулптуре. Кратохвил је у свом стваралаштву, према тој анализи, прошао пут од социјалистичког реализма ка социјалистичком естетизму, од кориштења традиционалних материјала и поступка, да би после средине шездесетих, у оквиру модернистичког пројекта, кренуо у истраживања и материјала и начина реализације скулптруре. Кратохвил је, дакле, прошао пут многих колега, вајара тог времена, који су у прво време радили упоредо споменичку и галеријску скулптуру, да би се касније упустио у лична истраживања која су умногоме утицала на млађе генерације вајара.

Гошћа ће бити ауторка др Јасмина Чубрило.

Уредник и водитељ Знакова: Сава Ристовић.

број коментара 0 Пошаљи коментар