Читај ми!

О изложбама и о издањима Византолошког института САНУ

У данашњем издању емисије разговарамо са три саговорника.

У Београду у Галерији САНУ управо је отворена велика и сјајна изложба скулптура Композиција и структура академика Олге Јеврић (1922-2014). Један од аутора ове изложбе и један од аутора текстова каталога историчар уметности Дејан Вучетић говори о овој уметници и о овој изложби.

У току је Сајам књига. Наш други саговорник је историчар др Предраг Коматина, виши научни сарадник Византолошког института САНУ који нам представља недавно промовисана издања овог института и скорије монографије о неким аспектима српске средњевековне уметности. Визура историчара показује се драгоценом приликом разматрања неких нових открића, чињеница и хипотеза које су у овим писаним делима предложили и предочили историчари уметности.

У Новом Саду у току је неколико изванредних изложби. У данашњој емисији представљамо изложбу о опусу сликара Саве Шумановића (1896-1942) која се одвија у три изложбена простора. Примарни аутор ове изложбе је мр Милена Квас, управница Спомен збирке Павла Бељанског и једна од аутора каталога. Са њом разговарамо о чудесном делу Саве Шумановића, необичној судбини неких од његових слика, прегалачком раду неколико институција које су учествовале у стварању ове изложбе и великом интересовању публике.

Ово издање Златног пресека уређује и води Зоја Бојић

број коментара 0 Пошаљи коментар