Читај ми!

Документарно-драмски програм (премијера)

Јосип Бабел и Зоран Јерковић: Дејан Медаковић - Корифеј српске духовности

Документарна драма о историчару уметности, књижевнику и песнику Дејану Медаковићу (1922-2008) уприличена је поводом стогодишњице академиковог рођења.

Врсни интелектуалац, аутор великог броја стручних студија посвећених српском бароку, манастирима Савина и Хиландар, професор, а затим и декан Филозофског факултета, председник САНУ од 1999. до 2003. године, Дејан Медаковић је био и песник, путописац и прозни аутор. Објавио је седам збирки поезије, збирке кратких прича, а међу мемоарима, дневницима и писмима посебно се истиче петокњижје, мемоарска проза „Ефемерис - Хроника једне породице".

Вешто компонована форма ове драме, која се састоји од разговора новинара Јосипа Бабела са Дејаном Медаковићем у периоду од 1990. до 2006. године, одломака Медаковићевог дневника „Дани сећања", које је читао Бранислав Платиша, као и његових стихова, у глумачкој интерпретацији Ивана Јагодића, обогаћена је и инсертима из радио-драма „Ефемерис 1" и „Ефемерис 2", у режији Небојше Брадића, а у продукцији Драмског програма.

О Медаковићу говоре и Зоран Колунџија, из издавачке куће „Прометеј", у којој су објављена академикова сабрана дела, затим др Дарко Танасковић, као и диригент Павле Медаковић, син Дејана Медаковића.

Драма је награђена на Јавном анонимном конкурсу Радио Београда 2021/2022. године.

Учествују: Дејан Медаковић, Павле Медаковић, Зоран Колунџија и др Дарко Танасковић
Улоге тумаче: Иван Јагодић и Бланислав Платиша
Cпикер: Жарко Обрачевић
Тон-мајстор и избор музике: Зоран Јерковић
Продуцент програма: Александра Рајић Жикић
Редитељ: Јосип Бабел
Уредник серије: Весна Перић
Производња: Драмски програм Радио Београда, септембар 2022.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Драмски програм Драмски програм

Аутор:
Радио Београд 2

Драмски програм на РБ2 свакодневно емитује репризну и премијерну продукцију радним данима од 18:32, суботом у 18:00 у серијама Мала сцена, Паукова мрежа, Радио игра, Драма Другог програма, Звездани часови и Документарно драмски програм. [ детаљније ]