Читај ми!

Експериментална еволуција и пројекат „ELEVATE"

У јубиларном, стотом издању емисије „Хоћу да знам" разговараћемо о експерименталној еволуцији, а наши саговорници ће бити др Урош Савковић из Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић" и Леа Влајнић са Биолошког факултета.

Спровођење експеримената у контролисаним условима у којима се јединке или популације прилагођавају новим условима средине омогућава долазак до бројних нових открића у еволуционој биологији. Истовремено, развој метода генетике и молекуларне биологије, као што је и секвенцирање целокупних генома, пружа неслућене могућности за развој експерименталне еволуције као биолошке дисциплине.

Од наших саговорника ћемо сазнати шта је све могуће сазнати проучавањем преко 200 генерација пасуљевог жишка који се већ деценијама користи као модел систем у лабораторијама Одељења за еволуциону биологију IBISS-a. Посебну пажњу ћемо посветити пројекту под акронимом „ELEVATE" којим руководи др Савковић, а чији је циљ развој нових приступа за контролу бројности штетних инсеката управо применом експерименталне еволуције.

Проф. Момчило Б. Ђорђевић, у редовној рубрици, доноси занимљивости из света медицине, а заједно ћемо сумирати утиске након првих 100 епизода емисије.

Аутор емисије: Томица Мишљеновић  

број коментара 0 Пошаљи коментар
Хоћу да знам Хоћу да знам

Аутор:
Томица Мишљеновић

Eмисијa „Хоћу да знам“, посвећенa je популарној науци, која ће сваког четвртка од 9 до 10 сати, почев од 1. октобра 2020. доносити преглед вести и занимљивости из света науке, разговоре са истраживачима и одговоре на питања слушалаца. [ детаљније ]