Читај ми!

Аида Ђузепа Вердија

У емисији Кон анима представићемо једну од опера за коју је од почетка било јасно да ће оставити велики траг у историји музике.

 

Реч је о Аиди Ђузепа Вердија. Аутор емисије је Исидора Бован.

Аида је од своје премијере 1871. године у новоотвореној оперској кући у Каиру доживела изузетан успех захваљујући којем је брзо доспелана репертоаре већине познатих оперских кућа. Сценска и драматуршка комплексност, узбудљив либрето Антонија Гисланцонија и нарочито музичка карактеризација Ђузепа Вердија, красили су дело које је оставило велики печат у историји, потцртавајући храброст насловне јунакиње, као и њену трагичну судбину. Аидина и Радамесова прича на још један начин покреће питање сукобљених емоција између оданости родној земљи и романтичне љубави. Представићемо најважније сегменте из опере са Монсерат Кабаје, Пласидом Домингом, Фјоренцом Косото, Пјером Капућилијем и Николајем Ђауровим у главним улогама.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Кон анима Кон анима

Аутор:
Горица Пилиповић, Исидора Бован

Кон анима је посвећена опери. Портрети уметника, занимљивости из света оперe, анегдоте и оперске звезде, освежавају овај својеврсни радио водич кроз захтевни свет музичке сцене. [ детаљније ]