Читај ми!

Свирала у музичкој традицији Србије

Наше традиционално музичко наслеђе, оно које је у свом најчистијем облику, има нарочито место у емисији Од злата јабука.

 

Осим чувања и неговања музичке праксе, наша дужност и обавеза је такође и афирмација младих народних уметника. Томе је у великој мери допринео програм Радио Београда 2 који на Сабору фрулаша Србије "Ој Мораво" у Прислоници додељује специјалну награду за најизворније свирање која носи назив наше емисије. Ово признање подразумева и бележење трајних снимака изворне свирке за Тонски архив Радио Београда.

Албум "Од злата јабука - Свирала у музичкој традицији Србије" представља својеврсан пресек петогодишњег рада са најбољим фрулашима наше земље а објављен је у реализацији Продукције грамофонских плоча Радио-телевизије Србије и Радио Београда 2. На компакт-диску су уврштене традиционалне мелодије из Рашке (др Далибор Тодоровић и Вељко Петронијевић), Пирота (Душан Антић), Црноречја (Стефан Радовановић) и Јабланице (Миљан Токовић), одсвиране без оркестарске пратње, уз поштовање стилских карактеристика краја који представљају. Уреднице и продуценткиње издања су Драгана Маринковић и Светлана Азањац а аутор стручног текста у пропратној књижици је др Димитрије Големовић. У данашњем издању емисије Од злата јабука прелиставамо овај албум и слушамо наше најистакнутије свираче и најизворније мелодије на свирали.

Аутор: Тијана Станковић

број коментара 0 Пошаљи коментар