Читај ми!

Симеон Тен Холт: Ни сенка, ни молитва

Холандски композитор Симеон Тен Холт (1923–2012) развио је изразито особен стил музичког минимализма.

 

Користио је консонатне, тонално дефинисане мелодије, а своја дела заснивао на бројним мотивским флоскулама разноликог ритма, које интерпретатори сами комбинују, те се трајање већине његових композиција разликује од једног извођења до другог. Већина Tен Холтових дела писана је за клавир или ансамбле од неколико клавира.
„Моје композиције добијају облик без икаквог унапред постављеног плана и одраз су циља који је и за мене самог недефинисан", забележио је Tен Холт 1995. године. „Највећим делом, стрпљење и дисциплина су предуслови да би из постављеног кода на крају могли да настану форма, структура, дужина инструментација. Процес који се одвија сличан је старењу које нам омогућава да ретроспективно сагледамо сопствени живот."
Тен Холтова композиција „Ни сенка, ни молитва" за два клавира настала је 1993. године. У вечерашњим Висинама чућемо је у интерпретацији Фреда Олденбурга и Јерена фан Фина.

Емисију је припремила Ивана Комадина.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Висине Висине

Аутор:
Бојана Жижић, Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Ана Ћирица

На крају програма, у ВИСИНАМА представљамо  медитативне  и духовне композиције аутора свих конфесија и епоха. [ детаљније ]