Читај ми!

Барокне композиторке

Жене композитори 17. и 18. века

Kада је Kлара Шуман у очајању написала да „жена не треба никада да жели да буде композитор - ни једна то није остварила и зашто бих ја у томе успела?", није ни помишљала на то колико није била у праву, јер није могла да зна за многе своје и то даровите и значајне претходнице које су остале или непознате или сасвим заборављене. Данашња емисија је посвећена управо оваквим уметницама које нису по таленту, образовању и уметничким дометима заостајале за својим, па и најславнијим мушким савременицима. Представићемо вам неке од композиторки 17. и 18. века које су дале значајан допринос историјском развоју музике, али које су ипак остале у делимичној или потпуној анонимности.

У рубрици Антикоскоп ћемо вас упознати са најстаријом композицијом Антонија Вивалдија која је премијерно изведена 9. фебруара 2015. године у чувеном фирентинском музеју Уфици.

Емисију уређује и води Бојана Жижић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Антикотека Антикотека

Аутор:
Бојана Жижић

Антикотека (недељом, 16.00-17.00) води слушаоце у свет ране музике и прати делатност уметника специјализованих за ову област који свирају на инструментима из епохе или њиховим копијама. [ детаљније ]