Читај ми!

Еколошки магазин

Јефтино је најскупље

То је ваш мозак, само бржи и бољи уз помоћ когнитивних појачивача: паметних лекова, енергетских пића, па и апарата који се једноставно, без присуства стручних лица, прикључују на главу, што посебно воле амбициозни родитељи. Више од половине студената, како је показало истраживање на узорку од три хиљаде њих са Универзитета у Београду, пред испит пије таблете или енергетска пића. Многима додатна енергија треба за предавања, па и за журке. Прво енергетско пиће појавило се у Јапану још 1962. године. Оно о чему се не говори довољно су ризици коришћења, а остају етичке дилеме, на пример: да ли је исто користити когнитивне појачиваче као и допинг у спорту? Пре него што осудите, размислите колико кафа и чоколаде дневно узимате? О томе говори Андријана Милошевић Георгиев.

Од блата могу да се зидају и вишеспратнице. Земљана архитектура није ствар прошлости. О карактеристикама које је чине добром и за садашњост и за будућност говори архитекта Драгана Kојчић.

Да ли сте се некад запитали колика је стварна цена ваших фармерки? Ово питање садржи много слојева: друштвени, економски, еколошки - од израбљивања деце, производње која држи људе у сиромаштву, до испуштања токсичних хемијских супстанци у реке. О документарном филму „Риверблу - може ли мода да спаси Планету" говоре Драган Гмизић и Данијел Павлић.

Аутор и водитељ емисије је Александра Вукићевић.   

број коментара 0 Пошаљи коментар