Читај ми!

Цареви позног Римског царства с простора Србије

Гост је др Душко Лопандић, диломата, писац

„Већина римских царева током III и IV века наше ере потицала је са простора данашње Србије, односно са ширег простора Балкана, из римских провинција Доње Паноније и Горње Мезије. У драматичним променама које су погодиле Римску империју, ти људи су играли кључну улогу и одредили не само будућност Римског царства него и судбину хришћанства и касније читаве Европе. Цар Константин Велики био је тек један од двадесетак римских царева рођених на нашим просторима попут Галерија, Проба, Констанција, Максимилијана, Аурелијана, Лицинија, Грацијана, Констанса, Јовијана и других. Тешко је пронаћи у целокупној историји период када су људи из наших крајева, наши претходници и бар по географском пореклу земљаци, толико утицали на судбину европске цивилизације и правац у којем ће се кретати свет." („Пурпур империје-Цареви позног Римског царства с простора Балкана", Душко Лопандић)

Гост овонедељне Ризнице је др Душко Лопандић, диломата, писац, аутор књиге „Пурпур имерије-Цареви позног Римског царства с простора Балкана".

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]