Отац дувачког квинтета

У данашњем Аутограму уредница Горица Пилиповић представља Велики квинтет са фаготом чешког аутора из XVIII века Антоњина Рејхе.

 

У другој половини XVIII века Чешка је била расадник музичара који су имали значајну улогу на европској музичкој сцени све до првих деценија наредног столећа. Један од тих музичара био је и Антоњин, односно Антоан Рејха. Детињство је провео са својим стрицем Јозефом који је био композитор и виолончелиста. Када се Јозеф 1785. преселио у Бон да би постао вођа дворског оркестра, Антоњин је ту свирао флауту. Његово интересовање за оперу одводи га у Париз 1799. где се надао успеху и на том пољу, али је он изостао. Данас је Рејха углавном познат по својим дувачким квинтетима. Исправно се сматра родоначелником овог жанра који је успешно промовисао на велико задовољство француске публике. Али, то није једини корпус камерне музике у његовом опусу. Бројна су дела у којима су поједини дувачки инструменти удружени са гудачким квартетом, попут вечерашњег квинтета са фаготом.

број коментара 0 Пошаљи коментар
Аутограм Аутограм

Аутор:
Ивана Комадина, Горица Пилиповић, Маја Чоловић Васић, Зорица Премате и Радош Митровић

У Аутограму представљамо значајна дела која најпотпуније рефлектују домете и уметничку личност неког аутора у појединим сегментима његовог опуса. [ детаљније ]