Читај ми!

Култура сећања и политика памћења

Гост Ризнице историчар Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида.

„Указивањем на термин Damnatio memoriae која потиче из римског права, а односи се на ингеренцију Сената да „протера из јавног сећања" починиоце најтежих преступа. Транспоновано у савремено доба може се уочити и то како смо сведоци масовне примене Damnatio memoriae по питању појава, феномена, догађаја и личности који су обележили раздобља Првог, а потом и Другог светског рата. Стиче се утисак као да смо сами себе осудили на забрану сећања или препуштање историјском забораву чиме смо широм отворили врата кривотворењу и релативизацији онога што се десило у тим периодима. Ретки су појединци који показују неопходан ниво знања и свести о потреби неговања културе сећања засноване на историјским чињеницама. У институционалном смислу тренутна ситуација није ни мало боља" (Историчар Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида).

У овонедељној емисији Ризница гост је историчар Дејан Ристић, директор Музеја жртава геноцида са којим разговарамо о култури сећања и политици памћења.

Аутор и водитељ Душанка Зековић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Ризница Ризница

Аутор:
Душанка Зековић

Емисија се бави културном баштином (антропологија, етнологија, етномузикологија, историја уметности, музеологија, археологија, језик, књижевност, митологија, конзервација, рестаурација...). [ детаљније ]