Нови напад на Србе на КиМ

Припадници Специјалне косовске полиције нанели су тешке телесне повреде мештанима села Јошаница код Лепосавића Л.Ђ. и Ђ.М., српске националности, потврдио је за Радио Београд председник општине Лепосавић Зоран Тодић. Каже да су мештани села уплашени и да разматрају шта даље да чине. Младићи су након прегледа у Клиничко-болничком центру у Косовској Митровици, пуштени на кућно лечење.

Јучерашње хапшење Златка Арсића из села Ајновце крај Косовске Каменице - без предочених икаквих доказа који говоре о његовој кривици -  у очима српског народа изгледа као јасан притисак и застрашивање које спроводе косовске институције како би протерали српски народ, оценила је Српска листа. Канцеларија за Косово и Метохију подсећа да је Арсић, као припадник Косовске полиције, прошао све неопходне провере и тестове за рад у тој служби, а да је сада напрасно оптужен за наводни ратни злочин. Зато је то, наводе, нови вид малтретирања којем су изложени Срби на Косову и Метохији, посебно јужно од Ибра.

На Копаонику се завршава јубиларни 30-ти Бизнис форум. Учесницима се обраћају премијерка Ана Брнабић и министар финансија Синиша Мали. Претходно, одржан је и панел о друштвеној одговорности.

У Украјини се воде борбе на истоку и југу земље. Руска војска је наставила да напредује у Бахмуту. Шеф руске групе Вагнер каже да су његове снаге заузеле цео источни део тог града. Из Авдејевке се евакуишу цивили. Високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Ђузеп Борељ данас би требало да министрима одбране Уније, који се састају у Стокхолму, предложи начин подршке Украјини у снабдевању оружјем и муницијом.

Више хиљада радника напустило је своја радна места и изашло на улице, протестујући због недавне железничке несреће када је погинуло 57-оро људи. Радници тврде да су године занемаривања, недовољног улагања и мањак запослених криви за ту несрећу.

У шест иранских провинција ухапшено је више особа за које се сумња да су повезане са таласом тровања ученица у школама. Појединци се сумњиче и за везе са "страним дисидентским медијима", чије је седиште ван земље, али и за недавне нереде у земљи, навело је Министарство унутрашњих послова. До сада је регистровано тровање код 5 хиљада ученица у 230 школа.

Осми је март, Међународни дан жена. Обележава се у знак сећања на протест у Њујорку 1908. године, када су захтевале краће радно време, боље плате и право гласа. У Србији се Дан жена обележава од 1914. године, а Уједињене нације су 8. март званично прогласиле Међународним даном жена 1975. године. Уједињене нације саопштавају да Авганистан најмање од свих земаља света поштује права жена.

Уредник емисије Наташа Ракетић.
Уредници вести Владимир Михајловић и Тина Амић.
Продуцент Љубинка Добриловић.
број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]