Читај ми!

Србија и Кина – стратешки важни односи

Стратешки важни односи Србије и Кине утврђени су пре свега на политичкој равни где важи јасан принцип узајамног поштовања територијалног интегритета и суверенитета. Србија се доследно залаже за принцип „једне Кине“, Кина је доследно на позицији непризнавања тзв. Косова. Шта једној и другој страни значи та подршка? Да ли Србија, после реизбора председника Си Ђинпинга за генералног секретара Комунистичке партије Кине, може рачунати на континуитет досадашње политике? Каквим притисцима је Кина изложена и каква је њена позиција у актуелном тренутку који обележава сукоб Русије са Украјином и западним земљама?

Уочи међународне конференције посвећене односима Кине и земаља Централне и Источне Европе, коју организује Центар за студије „Појас и пут" разговарамо са др Александром Митићем, научним сарадником у Институту за међународну политику и привреду.

Уредник и водитељ је Ивана Прибићевић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
У средишту пажње У средишту пажње

Аутор:
Редакција магазинског програма

Свакога радног дана емисија "У средишту пажње" доноси интервју са нашим најбољим аналитичарима и коментаторима, политичарима и експертима, друштвеним иноваторима и другим познатим личностима, или личностима које ће убрзо постати познате. [ детаљније ]