Читај ми!

Мигуел је Мигел

Пре неко вече гледала сам на телевизији снимак реситала или рецитала шпанске оперске диве Монсерат Кабаље из 1988. године, када је наступила на 14. међународном музичком фестивалу у Кадакесу. За клавиром ју је пратио чувени шпански пијаниста Мигел Занети и све би било дивно да се с времена на време на екрану није појављивао ћирилични кајрон с потписима извођача, где је шпански уметник потписан “по српски” као Мигуел...

И без тих правила сам знала да се шпански пијаниста зове Мигел Занети, а не Мигуел, али у вези са тим концертом, а и иначе, не знам да ли и за музички концерт и за рецитаторски наступ може да се каже и рецитал и реситал? Неки то стриктно деле на музички реситал, и говорни рецитал, али шта кад на неком наступу има елемената и једног и другог извођења? Како се то онда зове?

После концерта Монсерат Кабаље, на програму су биле вести. Гост је био високи владин службеник који је говорио о актуелној ситуацији на Косову и МЕтохији, о протестном скупу Срба са Косова и МЕтохије, о регистарским таблицама на Косову и МЕтохији... а новинарка која је с њим разговарала, држала се акцента на другом слогу - МеТОхија.

Глумица - Јадранка Селeц

Аутор и уредник: Мирјана Блажић

број коментара 0 Пошаљи коментар