Алфред Ајзенштат

За Алфреда Ајзенштата се говорило да је прешао више километара од било ког фотографа на свету, и усликао више особа, на више места, него иједан фотограф пре њега. Својим малим камерама, под природним светлом, у чему је био пионир међу фотографима, снимио је хиљаде фотографија од којих су многе ушле у историју као документ времена који казује више од оног што се на самој фотографији види.

Алфред Ајзенштат се сматра оцем фотожурнализма, са каријером нешто краћом од живота дугог девет и по деценија, и уметничким рукописом који није искварио недељни темпо објављивања његових фотографија у магазинима за које је радио, а највише за амерички Лајф у којем је био ангажован од оснивања. Највише од свега је ценио једноставност, а на снимањима се трудио да, у што опуштенијој атмосфери, ухвати спонтане изразе и ситуације. "Живимо у свету састављеном од низа пролазних тренутака, а сваки од њих може носити нешто значајније. Дође тренутак када делујемо инстинктивно. Онај између ока и прста сличан је електронском пулсу. Но, и то је предуго..." - говорио је један од најзначајнијих фотографа 20. века и наш данашњи гост из прошлости, Алфред Ајзенштат.

Аутор и уредник: Мирјана Блажић

број коментара 0 Пошаљи коментар
Гости из прошлости Гости из прошлости

Аутор:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]