Читај ми!

Скупштина Србије о Косову и Метохији у септембру

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изразио је бојазан да ће инсистирање Приштине да за десет дана примени одлуке о пререгистрацији возила и личним картама довести до даљег подизања тензија и до појачаних провокација и притисака на Србе. Он је у разговору са америчким амбасадором Кристофером Хилом навео да је због тога од суштинског значаја да сви релевантни међународни фактори схвате озбиљност ситуације у којој се тренутно налазимо и разумеју да једностране акције Приштине по наведеним питањима могу угрозити безбедносну ситуацију у јужној покрајини. Петковић је истакао да је Београд и овог пута показао да жели наставак дијалога и успостављање нормализације односа са Приштином, што би био предуслов мира, стабилности и економског просперитета државе Србије, као и читавог западног Балкана.

Посебна седница Народне Скупштине о Косову и Метохији биће одржана у септембру, изјавио је председник парламента Владимир Орлић и додао да ће то бити прилика да људи у Србији детаљније чују са чиме се све суочавамо и шта све радимо када је реч о јужној покрајини. Он је навео да је ситуација на Космету врло озбиљна и да је са јучерашњег састанка председника Александра Вучића са представницима Срба из покрајине најважнија порука да прогона нашег народа неће бити.

Припадници Кфора и косовске полиције у међувремену су појачали присуство и патроле на северу Косова и Метохије уочи 1. септембра, када је Приштина најавила примену једностране одлуке о примени реципроцитета у документима и регистарским таблицама, пишу локални медији. Председник парламента Владимир Орлић најавио је за септембар посебну седницу Народне Скупштине о Косову и Метохији, што ће, каже, бити прилика да људи у Србији детаљније чују са чиме се све суочавамо. Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић каже да ће Београд инсистирати на компромисном решењу како би се сачували мир и стабилност и поручује да земље Квинте сада имају велику одговорност да спрече ескалацију.

Шеф европске дипломатије Ђузеп Борељ изјавио је да не подржава идеју да се Русима потпуно забрани издавање виза за улазак у земље Уније. Сматра да руским привредницима не би требало дозволити да уђу у Европску унију, али каже, има много Руса који желе да напусте земљу, којима не би требало затворити врата. Забрану издавања виза подржавају земље попут Летоније, Финске и Естоније, али јој се противе немачки канцелар Олаф Шолц и Европска комисија.

Руска Федерална служба безбедности оптужила је украјинске специјалне службе за убиство руске новинарке Дарије Дугине, ћерке утицајног руског филозофа Александра Дугина, уз тврдњу да га је починила држављанка Украјине Наталија Вовк Павловна, која је у Русију допутовала 23. јула
заједно са ћерком. Према наводима те службе, након убиства, њих две су отишле у Естонију.

Цена гаса у Европи расте и тренутно се креће изнад 3 хиљаде долара за хиљаду кубика, при чему је порасла за 20 процената од почетка данашњег трговања. Ово је први пут од 8. марта да је цена прекорачила ниво од 3 хиљаде долара, а раст је уследио после најава да ће Русија на три дана
обуставити испоруке преко Северног тока 1, почев од 31. августа, због поправке једне компресорске гасне јединице.

Србија је за првих шест месеци ове године имала девизни прилив од туризма 969 милиона евра, што је за 57,9 посто више него лане, навела је министарка туризма Татјана Матић. Оцењује да су најновији подаци о девизном промету сигуран знак да се туризам у Србији опоравио и да чак доживљава експанзију и обара рекорде, што ће значајно подићи Бе-Де-Пе и допринети целокупном економском расту наше земље.

Уредник и водитељ Мирослав Војводић.

Уредници вести Тина Амић и Реља Трајковић.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]