Матичне ћелије - спас за оболеле од леукемије

За два месеца трајања кампање "Ослони се на мене", коју је покренуо Регистар давалаца матичних ћелија, уписано је 1300 нових давалаца, што је више од једногодишњег просека. Циљ кампање је да до краја године у Регистру буде 100 хиљада грађана и зато је важно да схватимо да је даривање матичних ћелија једина шанса за излечење многих хематолошких обољења, од којих је најтеже леукемија. Саговорница ће нам бити др Глорија Благојевић из Института за трансфузију крви Србије.

Иако су први трагови постојања винчанске цивилизације на овим просторима откривени почетком прошлог века, још увек је много непознаница о томе како је то друштво било организовано и како је функционисало. Први и најзначајнији локалитет је Бело брдо у Винчи, али сваке године открије се неки нови. Управо је завршено ископавање на траси будућег ауто-пута од Лознице до Руме. Шта су све пронашли од материјала и шта нам ново говори о тој цивилизацији, сазнаћемо од научног сарадника Археолошког института, др Драгана Милановића.

Поједине бање постале су места сусрета, значајних манифестација, добре атмосфере и провода. Ипак, компаративна предност бања у осносу на остале дестинације јесте њихова лековитост, могућност окрепљења и излечења. Рибарску, Пролом и Луковску бању посетила је наша Тијана Сибиновић и направила репортажу о томе колико је бањска услуга унапређена, какви су смештајни капацитети и каквим се гостима надају.

Уредник и водитељ Оливера Стајић.

број коментара 0 Пошаљи коментар