Народна банка Србије подигла референтну каматну стопу на 2,75 одсто

Више од 30 припадника Росу упало је рано јутрос у Штрпце. На три локације - полиција је одузимала документацију, опрему и сигурносне камере, рекао је за РТС Далибор Јевтић. Како је рекао, циљ акције није борба против криминала и корупције, већ притисак на Србе у јужној српској покрајини. Нема сумње да је по среди нови атак и притисак на Србе да напусте свој кућни праг, наводи се у саопштењу владине Канцеларије за Косово и Метохију и додаје да не постоји ниједан оправдани разлог за нову акцију Росу у овој српској средини.

Председник Александар Вучић разговарао је у Београду са премијером Сао Томе и Принсипе Жоржом Бомом Жезусом и захвалио му на подршци суверенитету и територијалном интегритету Србије. Двојица званичника разговарали су и о потенцијалима за развој економске, као и сарадње у различитим областима, попут образовања. Гост је истакао да је његова земља веома заинтересована за увоз пољопривредних и прехрамбених производа из Србије.

Руске снаге појачавају нападе у Доњецку, на мети артиљерије су Славјанск и околна места, саопштава украјинска војска. Циљ је да се омогући руској пешадији напредовање ка југу и приближавање Славјанску. Руске снаге желе да заузму два града на путу ка Краматорску и да преузму контролу над главним аутопутем који повезује Луганску и Доњецку област. Украјинска војска је гранатирала складиште нафте у Доњецку.

Британски премијер Борис Џонсон поднео је оставку на место председника Конзервативне странке. У обраћању је навео да ће остати на функцији премијера до избора новог лидера Торијеваца, који ће тиме постати и председник владе. Најавио је да ће план за страначке изборе бити најављен следеће седмице. Велики број конзервативаца је поручио да би Џонсон одмах требало да напусти своју функцију. Такав захтев изнела је и опозициона Лабуристичка партија. Претходних дана, више од 50 високих функционера, укључујући и министре, поднело је оставку због губитка поверења у премијера и скандала у који је умешан један високи званичник, оптужен за сексуално узнемиравање.

Извршни одбор Народне банке Србије повећао је референтну каматну стопу за 25 базних поена, на 2,75 одсто. Стопа на кредитне олакшице износи 3,75 одсто, а стопа на депозитне олакшице 1,75 одсто. Народна банка наводи да умеренијим повећањем референтне каматне стопе наставља да реагује на инфлаторне притиске, узимајући у обзир очекиване ефекте досадашње рестриктивности монетарне политике и водећи рачуна о важности даљег економског раста.

У Државном дата центру у Крагујевцу отворен је и пуштен у пробни рад други објекат у коме су смештени подаци безбедносних служби, војске, полиције и Безбедносно-информативне агенције. У зграду површине око 3 хиљаде квадрата уложено је 25 милиона евра. На отварању нове зграде Дата центра премијерка Ана Брнабић је истакла да је на тај начин омогућен највиши степен заштите безбедносних података.

У акцији „Тражимо загађивача године и заштитнике животне средине", коју организују Радио Београд 2 и Покрет горана Војводине, 39-ти пут је додељено признање "Зелени лист" појединицима и организацијама које највише брину о животној средини и "Црни лист" највећим загађивачима. Црни лист је додељен фабрици камене вуне "Кнауф инсулејшн" због загађења у Сурдулици и Електропривреди Србије због неодговорног односа према животној средини. Зелени лист су добили бројни појединци и организације за различите активности и инцијативе. Међу добитницима су: Ботаничка башта Крагујевац, Скупштина општине Пријепоље, Еколошка иницијатива Темерин, САНУ, А-Те-Пе турнир Србија Опен и други.

Уредник и водитељ: Мирослав Војводић
Уредници вести: Ирена Јеловац и Марица Сердар

број коментара 0 Пошаљи коментар
Новости дана Новости дана

Аутор:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1 и на сајту у Мп3 формату, 15 минута по завршетку емисије. [ детаљније ]