Читај ми!

500-та емисија

Спортски споменар је на нашем програму од 1. новембра 2009. а ово је јубиларна, 500-та емисија, па ће се разликовати од уобичајених. Посветили смо је некадашњим спортистима – успешним људима и у другим областима живота. Подсетићемо вас на њихове спортске и професионалне домете, али и на неке догађаје који су обележили прошлост нашег народа.

Мачевалац и историчар уметности Станислав Сташа Живковић је у емисији говорио о одрастању на краљевом имању у Бељу, вечери 9. октобра 1934. када је краљ Александар Карађорђевић убијен у атентату у Марсеју, као и ослобађању Параћина 1944-те.

Мачевалац и доктор техничких наука Зоран Урошевић се присетио ослобађања Београда у Другом светском рату и путовања у Лондон 50-их.

Некадашњи скакач мотком и аутор више од 5000 страна научних текстова о спорту доктор Леон Лукман је причао зашто је због бављења атлетиком променио животно занимање.

Богољуб Стојмировић је говорио о својим одбојкашким почецима, али и како је руководио градњом хидроцентрала Кокин Брод и Ђердап.

Историчар академик др Василије Крестић причао је о својој одбојкашкој каријери у Партизану и путовању са суботичким Спартаком у Француску.

Шаховски великан Светозар Глигорић је говорио како је његова љубав према музици прерасла у компоновање, а чућете и једну од његових композиција са компакт-диска Како сам преживео XX век.

Бранислав Тапушковић је причао о својој стонотениској каријери и колико му је бављење овим спортом помогло у адвокатури.

Чувена рукометашица и тенисерка Јелена Генчић је говорила о свом телевизијском стваралаштву, а мачевалац Марио Јобст о својим значајнијим пројектима.

Аутор Мирослав Нешић.

Радио Београд Први програм од 16 до 17 часова.

 

број коментара 0 Пошаљи коментар
Спортски споменар Спортски споменар

Аутор:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]